Çocuklar Neden Depresyona Girer?

Çocuk Ergen Psikiyatristi Dr. Serdar Alparslan, çocuğunuzun davranışlarındaki ani değişimlerin depresyon habercisi olabileceğini söylüyor.

Depresyon deyince aklımıza hep yetişkinler gelir ama çocuklar da depresyona girebiliyor. Çocuk Ergen Psikiyatristi Dr. Serdar Alparslan, çocuğunuzun davranışlarındaki ani değişimlerin depresyon habercisi olabileceğini söylüyor.

Çocuk depresyonu nedir?

Çocuk depresyonu erişkin insandaki gibi duygulardaki çökkünlük halini anlatır. Hayattan bıkkınlık, yaşamdan zevk alamama gibi çökkünlük halinde görülen duygular ön plandadır.

Çocukluk depresyonunun erişkin depresyonundan farkı nedir?

Çocuk depresyonundaki fark erişkin depresyonda daha içine kapanırken çocukta daha fazla aksilik yaramazlık öfkelilik olur. Yerinde duramaz hareketlidir. Erişkin ise tükenmiş halsiz görünür. Yine erişkinde kilo verme görülebilir çocukta ise devamlı büyüyüp kilo aldığı için sadece kilo almada azalma olur.

Çocuklar neden depresyona girer?

Çocukta depresyon en çok anne baba veya bir yakınını kaybı, kardeş doğumu, arkadaş ilişkilerinde bozulma, alıştığı bir durumda değişiklik, öğretmen değişimi, mahalle değişimi v.b. birçok nedenden kaynaklanır.

Depresyon bir çocuğun hayatını nasıl etkiler?

Depresyondaki çocuğu ilk önce okul hayatı etkilenir. Ders ve sorumluluklarını yerine getirmez, devamlı uyumsuzluk ve yaramazlık yapar. Bu nedenle öğretmenlerle ilişkisi bozulur. Notlar azaldığı için kendine güveni azalır. Aile ve öğretmenlerde üzerine gelirse özgüven daha da azalır. Herkese karşı öfke duymaya başlar ve pes edebilir. Dersleri tamamen bırakıp aileden öç almaya çalışabilir. Arkadaş ve ailesiyle ilişkileri bozulur. Hırçınlaşır, bağırıp çağırır. Hiçbir şeyden mutlu olmaz. Arkadaşlarıyla görüşmez. Aileden uzaklaşır. Ailesinin onu anlamadığını çevreden anlaşılmadığını hayatın zor olduğunu herkesin kötü olduğunu düşünür. Daha önce çocuğun böyle bir deneyimi olmadığı için neden bunların olduğunu tahmin edemez.

Depresyon her yaş için aynı mı seyreder?

Okul öncesi dönemde daha çok anneye bağlanma anneden ayrılamama içe kapanma ya çok ağlama ya da hiç ağlamama gibi şikayetler varken okul sonrası dönemde aileden uzaklaşma aşırı sinirlilik hırçınlık okul başarısında düşme okula gitmeme görülebilir.

Çocukluk döneminde başlayan ve tedavi edilmeyen depresyon erişkin yaşlara nasıl yansır ?

Erişkin dönemde çocukken tedavi edilmeyen depresyonlar kronikleşir hayat boyu mutsuz hiçbir şeyden memnun olmayan devamlı başına bir şey gelecekmiş gibi telaşlı bireyler olurlar. Bu ruh halinden kurtulmak için de daha çok alkol ve uyuşturucu tüketirler. Çevre ile ilişkileri bozuktur. Aile içi şiddet göstermeye meyillidir. Eşi ile iyi anlaşamazlar ve bu mutsuzluğu çocuklarına da bulaşır.

Anne babalar çocuklarının depresyonda olduğunu nasıl anlayabilir?

Çocuğun davranışlardaki ani değişiklikler önemlidir. Bu çocuğa ne oldu dedirtecek durumlarda anne-baba uyanık olmalıdır. Bu depresyon belirtisi olabilir. Öfkeler, sinirlilikler, dersleri bırakmak, odasına kapanmak, iletişimi kesmek v.b. durumlarda doktora gitmek gerekir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri