Zeka testleri bebek ve çocukların gelişim seyrini takip etmede uzman ve ailelere hayati önemi olan bilgi ve sonuçlar sunan veri toplama araçlarıdır.
Çocuğuna zeka testi uygulayan bir aile ile uygulamayan aile arasında önemli avantaj farklılıkları vardır. Çocuğunun zihinsel gelişimini bilen bir aile erken önlem almada, telafi eğitimleri için olanaklar sunmada, beceri ve yeterlilikleri doğrultusunda ilgili alanlara yönlendirmede çerçevesi belirgin bir yol haritasına sahip olmuş olur. Çocuğunun zeka gelişimi hakkında elinde bilimsel veri olmayan ailelerin çocuktan beklentileri de farklılaşır. Yapamayacağı sorumluluklar yüklenir. Ders çalışma baskısı oluşur, gelişim durumuna göre erken önlem almada dezavantajlı bir durumda olur. Üstün bir çocuk iyi bir rehberlikle kendisine ve çevresine daha verimli olur. Yaşıtlarına göre geri kalmış bir çocuk erken önlem alınarak telafi eğitimleri sayesinde beceri ve faaliyetlerde potansiyeli ölçüsünde ilerleme sağlayabilir..
Zeka testlerinin amaçları
Zeka testleri klinikte değişik amaçlarla kullanılabilmektedir. Bir çocuğun zihinsel gelişim geriliğini (zeka geriliği) veya üstün zihin gücünü (üstün zeka) ortaya çıkarabileceği gibi hangi yetilerinin ne kadar gelişmiş olduğunu, hangi alanlarda daha fazla gelişmiş hangi alanlarda daha az gelişmiş olduğunu zeka testleri aracılığıyla saptamak mümkündür. Ayrıca bu testler aracılığıyla çocuğun nörolojik, görme veya işitme ile ilgili bir sorunu olma olasılığını da saptamak mümkün olabilmektedir. Bunun yanı sıra zeka testleri sonuçları klinik psikolojide bazı psikopatolojinin belirlenmesinde de bir araç olarak kullanılabilmektedir.
Bireyin zekâsı hakkında güvenilir bir fikir edinmenin yolu, bireyi çözümü yüksek zihni işlemlerin kullanılmasını gerektiren problemlerle karşı karşıya getirmek ve bireyin yaptıklarını objektif olarak saptamaktır. Bunu yaparken uygulamayı yapacak uzmanların ilgili testle ilgili eğitim almış olmaları ve deneyimli olmaları hayati önem arz eder.
Aileler çocuklarına test uygularken devlet hastanelerinin ilgili servislerinde, çocuk ve ergen psikiyatrisi kliniklerinde, psikoterapi merkezleri, zeka testi uygulama merkezleri, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde ilgili testleri uygulayabilirler.
Türkiye'de kullanılan bir çok test vardır. Ancak 0-6 Yaş grubu için;
- - Denver II Gelişim Tarama Testi
- - Ankara Gelişim Envanteri
testleri yaygın olarak uygulanmaktadır. Bunlarla beraber 02-16 yaş grubu için Stanfrod Binet Zeka Testi uygulanmaktadır.
05-17 Yaş grubu için uygulanan en yaygın zeka testi ise Wisc-R Zeka Testi , WÇZÖ IV ve CAS Testi'dir.
RANDEVU BİLGİLERİ
Zeka Testlerinin uygulanması ve değerlendirilmesi ile ilgili ZEKAMER uzmanlarından randevu almak için 0212 466 10 50 veya Randevu Formu'nu kullanarak randevu alabilirsiniz. Randevu Formu İçin Tıklayınız