DünyaBülteni.com
Çocuk Vakfı, kuruluşunun 19. yılının ilk altı ayında Aile ve Çocuk Kültürü Buluşmaları başlığı altında 34 etkinlik gerçekleştirecek. Konferansın, oturum ve atölye çalışmalarına 58 uzman katılacak.
Çocuğa Ulaşmak başlığı altında Türkiye'de ve Dünyada Çocuk Gündemi, Aile, Çocuk ve İlk gençlik Sorunları, Önce Çocuk Hakları, Çocuk İhmali ve İstismarı, Güç Koşullardaki Çocuklar, Çocuğa Özgü Adalet Sistemi, Üstün Yetenekli Çocuklar, Medya Okuryazarlığı, Çocuk Hakları Savunuculuğu / Ombudsmanlık konularında yetişkinlere yönelik programlar yanında karne tatilinde çocuklar için de atölye çalışmaları düzenlenecek.
10 Ocak 2009 Cumartesi saat 13.00'te Türkiye'de ve Dünyada Çocuk Gündemi konulu açılış programı ile başlayacak ilk programda, Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, Türkiye Çocuk Hakları Koalisyonu Koordinatörü Prof. Dr. Oğuz Polat, Unicef Türkiye Temsilcisi Reza Hossaini konuşacak.Açılış programına çocuk hakları alanında çalışmalar sürdüren 37 sivil toplum kuruluşu davet edildi.
Çocuk Vakfı, 19. yıl etkinliklerini Filistinli çocuklarla dayanışmaya adadı ve 2009 yılını Filistinli çocuklarla buluşma yılı ilan etti.
Ana Tema: ÇOCUĞA ULAŞMAK
Çocuk Vakfı , kuruluşunun 19. yılında Çocuğa Ulaşmak başlığı altında 2009 yılı boyunca bir dizi etkinlik gerçekleştirecek.Türkiye'de ve Dünyadaki çocuk gündemlerini anlamayı ve kavramayı amaçlayan etkinliklerin ana temaları aile, çocuk ve ilkgençlik sorunları, çocuk hakları, çocuk ihmali ve istismarı, güç koşullardaki çocuklar, çocuğa özgü adalet sistemi, üstün yetenekli çocuklar, medya okuryazarlığı, çocuk hakları savunuculuğu / ombudsmanlık olarak belirlendi.10 Ocak'ta başlayacak ve 20 Haziran'da sona erecek birinci dönem etkinlikleri yetişkin ve çocuklara yönelik etkinlikler, konferans ,oturum ve atölye çalışmaları biçiminde gerçekleşecek.Programda ayrıca 26 Ocak-10 Şubat 2009 tarihleri arasında çocuklar için 9 ayrı Karne Tatili Buluşması yanında, yazma etkinlikleri, tiyatro, müzik, öykü resimleme, şiir okuma saati düzenlenecek.Çocuk Vakfı'nın 19. yılında birinci dönem 34 etkinlik programına gönüllü katkı verecek 58 isim şöyle :
Sevim Ak, Ahmet Akçakaya, Seda Akço, Kenan Arslan, Doç.Dr.Aslı Aktaş, Emine Ayyıldız, Canan Barış, Prof. Dr. Serpil Uğur Baysal, Gökçe Birtan, Prof. Dr. Ahmet
Emre Bilgili, Zerrin Cebeci, Hülya Ceylan, Saadet Ceylan, Dr. Nilgün Tutal Cheviron, Prof.Dr.Doğan Cüceloğlu, Gülten Dayıoğlu, Sibel Demirtaş, Hülya Devrilmez, Tacettin Diker,Dr. Fatih Erdoğan, Mehmet Erenler, Buket Gencer, Tanzer Gezer, Prof. Dr. Aydın Gülan, Kürşat Gürbüz, Dr Buket Yakmacı Güzel, Reza Hossaini, Prof. Dr. Hayati Hökelekli, Dr. Bülent İlik, Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, Füsun İyicil, Abdullah Karatay, Tayfun Karali, Sezgin Kartal, Emel Kehri, Osman Kehri, F. Fatih Kılıçarslan, Prof. Dr. Adnan Kulaksızoğlu, Yusuf Ahmet Kulca, Prof. Dr. Esin Küntay, Dr. Bülent Madi, Prof. Dr. Ayla Oktay, Dr. İlhami Alkan Olsson, Betül Onursal, Nuran Özekcin, Prof. Dr. Oğuz Polat, Yrd. Doç. Dr. Sevgi Usta Sayıta, Prof. Dr. Rona Serozan, Ersin Şahin, Mustafa Ruhi Şirin, Prof. Dr. Korkut Tuna, Dr. Şafak Tunalıoğlu,
Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, Yalvaç Ural, Yrd. Doç. Dr. Melikşah Yasin, Mevlâna İdris Zengin,Yrd. Doç. Dr. Neylan Ziyalar, Prof. Dr. Bülent Zülfikar.
Çocuk Vakfı'nın 19. yıl etkinlikleri çerçevesinde Boyalıkuş İllüstratörler Grubu'nun düzenlediği ve 36 çizerin eserlerinin yer aldığı Masalımı Yazar mısın ? resim sergisi 10 Ocak-30 Haziran 2009 tarihleri arasında Çocuk Vakfı Kültür Evi'nde açık kalacak.
10 Ocak 2009'da başlayacak yetişkinlere yönelik etkinlikler her cumartesi saat 13.00'te Çocuk Vakfı Kültür Evi'nde ( Zafer Sokağı No:17 Nişantaşı-İstanbul; Telefon 0 212 240 41 96 – 240 23 83; İnternet Sitesi www.cocukvakfi.org.tr; elmek cocukvakfi@hotmail.com) gerçekleşecek. 2009 yılı birinci dönem etkinlikleri 20 Haziran'da sona erecek.Etkinliklerin hiçbir aşamasında ücret alınmayacak.
Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin'in 19. yıl etkinlikleriyle ilgili açıklaması şöyle:
"Çocuk Vakfı, kuruluşunun 19'uncu yılında ilk günkü heyecanı ve umudunu yitirmeyen gönüllü ortaklarıyla çocuğa ulaşma çabasını daha kararlı şekilde sürdürecek.Çünkü, aradan geçen onca yıla karşın,Türkiye'de çocuk sorunları azalmadı, aksine, çeşitlendi ve derinleşti. Çocuğa yönelik hizmet veren kuruluşlar ne günlük sorunları çözebildi, ne de gelecek öngörüsüne dayalı ciddi ve köklü atılım yapabildi.Türkiye'nin 0-18 yaş grubundaki çocuklara yönelik onların insani gelişimini sağlayacak sağlık, eğitim ve koruma amaçlı nitelikli ciddi bir sosyal ve kültürel program hâlâ yok.Güç koşullardaki çocuk oranı son 25 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. İşsizlik, iç göç, tarımın çökertilmesi, sosyal güvenceden yoksun aile sayısının artması ve derinleşen yoksulluk, güç koşullardaki aile ve çocuk sayısının artmasının temel nedeni olmaya devam etmektedir. Türkiye'nin açmazının tek nedeni ekonomik kriz değildir.Türkiye, ülke ölçekli sosyal ve kültürel program anlayışından ve yoksullarla iktidarı bölüşme iradesinden uzak kaldıkça kök sorunların çözümüne yönelemez.. Her geçen gün artış gösteren çocuklara yönelik hak ihlalleri ve çocuk ihmali ve istismarı, medyanın yansıttığı, sıradanlaştırdığı bir görüntü içinde sunulmaktadır. Kanunla ihtilafa düşmüş çocuk sayısında ve çocuğa karşı işlenen suçlardaki artışa rağmen çocuğa özgü adalet sistemi kurulamamıştır. Bu ülke üstün zekâlı ve yetenekli çocuklarını unutmuştur. Aile ve çocuk sorunlarının ülke ölçekli çözümünü sağlamak amacıyla Aile ve Çocuk Bakanlığı'nın kurulması bu açılardan da önemli ve zorunlu olmuştur.19'uncu yılda da Türkiye'nin temel sorunun çocuk sorunu olduğunu hatırlatmayı sürdüreceğiz."