Çocukları solunum yolu enfeksiyonlarından korumanın ilk adımının bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, "Bu dönemde çocuklara sebze ve meyveyi bol yedirin. Hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suları içirin" dedi...
Yenidoğanların, süt çocuklarının ve oyun çocuklarının bağışıklık sisteminin yeterince güçlenmemiş olması enfeksiyon hastalıklarına daha kolay ve sık yakalanmalarına neden olabiliyor. Bunun dışında altta yatan kronik akciğer hastalığı, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, kan hastalığı, beslenme yetersizliği olan çocuklarda enfeksiyon daha ağır seyredebiliyor.
Okul çocuklarının yoğun sınav ve ders dönemlerinde yorgunluk, aşırı stres nedeni ile vücut dirençlerinin düştüğü biliniyor. Sonbahar ve kış aylarında sık görülen enfeksiyonlarda virüslerin etken olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, ebeyvenlerin hastalıkların belirtilerini dikkate almaları gerektiğini söyledi.
Danışmadan ilaç vermeyin
Bu mevsimlerde kapalı ortamlarda bulunulması, kreş, okul gibi kalabalık mekanlarda hasta olan bir kişiden virüsün kolaylıkla ortama bulaşması nedeni ile hastalık hızla yayılabileceğine dikkat çeken Bıyıklı, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için aşıların eksiksiz yapılmasını, düzenli beslenilmesi gerektiğini vurguladı. Bıyıklı, "Çocukların sebze ve meyve tüketimini artırılabilir.
Hazır meyve suları yerine çocuklara taze sıkılmış meyve suları içirilebilir" diye konuştu. Hekim önerisi olmadan ilaç kullanılmasının sakıncalı olduğunun altını çizen Bıyıklı, özellikle bu dönemde dikkatli olunmasını istedi.
6 aylıktan büyükse
Aşıların düzenli yapılmasının bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve genel sağlığın korunması açısından önem taşıdığını aktaran Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, "Çocuğunuz eğer altı aylıktan büyükse grip aşısı yaptırın" diye konuştu.
Ağır durum sinyalleri
Bıyıklı, "Hastanın kullandığı eşyalara temas edilmesi sonucu mikrop vücuda giriyor. Kısa sürede solunum yollarında çoğalmaya başlıyor ve 1-3 gün içinde ateş, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrısı gibi belirtilere yol açıyor. Daha nadir olarak solunum sıkıntısı, bulantı, kusma, bilinç değişikliği, havale geçirme, döküntü gibi belirtiler de görülebiliyor. Bunlar durumun ağır olduğuna işaret eden belirtilerdir" dedi.
Münevver ÇAKIRTAŞ / BUGÜN GAZETESİ
Çocuğunuzun sağlığı sizin elinizde
Doç. Dr. Bıyıklı, "Bu dönemde çocuklara sebze ve meyveyi bol yedirin. Hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suları içirin" dedi.