Çocuğunuzu Ders Çalışmaya Zorlamayın

Sürekli ders çalışmaya zorlanan çocuk, daha başarısız olabilir

ZAMAN -  Anne-baba zaman zaman çocuğu ile birlikte ödev yapmalı, ona ‘ödevine yardım edebilir miyim?’, ‘yeni şeyler öğrendiğini hissediyor musun?’ gibi sorular sormalıdır. 
Anne ve baba tarafından çocuğa sürekli verilen komutların ders çalışmasını sağlamadığı gibi başarısızlığa ittiği bildirildi. 

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Şenay Yapıcı, 'ders çalış' baskısının çocuğu dersten soğutabileceğini söyledi. Ders çalışmaya zorlanan çocuğun başarısız olabileceğini dile getiren Yapıcı, çocuğun ders çalışması için evde elverişli şartların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Anne ve babanın çocuğunu anlamaya çalışması gerektiğini ifade eden Yapıcı, ailesinden ilgi gören çocuğun daha başarılı ve mutlu olduğunu belirtti.

Anne babanın çocuğa örnek ve yardımcı olmasının önemine işaret eden Yapıcı şöyle konuştu:"Eğer anne-baba kitap, gazete okumuyorsa, televizyon başında saatlerce kalıyorsa, çocuğun okul yaşantıları ile ilişkisi, 'ödevin var mı?', 'ödevini bitirdin mi?', 'dersine çalıştın mı?' gibi sorulardan ibaret ise bu anne-baba, çocuğunun sadece akademik başarısına önem veriyordur. Oysa anne-baba zaman zaman çocuğu ile birlikte ödev yapmalı, ona 'ödevine yardım edebilir miyim?', 'yeni şeyler öğrendiğini hissediyor musun?' gibi sorular sormalıdır. Sürekli aynı soğuk ve sevimsiz 'yap, git, çalış, uyu, kalk' gibi emir cümleleri hem çocuğa anne-baba nazarında sevilmediği, değersiz olduğu duygusunu kazandırır hem de zamanla duyarsızlığa yol açar. Bu olumsuzluklar çocukta okula karşı isteksizliğe ve anne-baba ile iletişimsizliğe neden olur. Ders çalışmaya zorlanan her çocuk akademik açıdan belirli bir performans gösterir ama başarı sadece akademik değildir. Sosyal ve kendini gerçekleştirme başarısı da düşünülmelidir. Bu ihmal edilirse, okul sonrası hayatında insan ilişkilerinde, meslek hayatında mutsuzluk ve tükenmişlik ortaya çıkabilir." 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rehberlik Haberleri