Alter ( değişken )ego…
İçimizdeki ikinci ben.
Bazen kişinin olmasını istediği fakat olamadığı kişilik.
Bazen ise olmasını istemediği fakat şartların dönüşüme zorladığı kişilik.
Bazen gün içinde bile kişilkteki değişimler ile kendini gösterirken, bazen tamamen zıt birbirini hatırlamayan ikili yaşamlara kadar gider.
Özellikle benliğin zayıfladığı dönemlerde ve özellikle dürtüleri yeterince kontrol alamadığında bu dönüşümün yaşanması kaçınılmaz.
“İnsan aya benzer. Her zaman göstermediği karanlık bir yüzü vardır,” özlü söz alter egonun farklı nüanslarına atıf yapar.
Gizli kimliklerin sinonimi gibi.
Clark Kent’İn alter egosu Süpermen’dir.
Metropolis kentinde dikkat çekmeden kendi haline bir yaşam sürdüren ,pasif ve içe dönük bir karakter olan Clark Kent birinin tehlike altında olduğunu farkettiği an değişmeye başlar. Gömleğini hızla açma klişesi ve aradan görünen “S” amblemi ile günlük giysilerini çıkarır. Supermen giysileri içinde sahneye Clark Kent’in alter egosu olan Süpermen çıkar.
Gotham city’ de yaşayan milyoner playboy Bruce Wayne’nin alter egosu ise Batman’dir. Bu zengin işadamı ailesinden kalan servet ile şatosunda rahat bir hayat sürer. Tehlike altında birilerini farkettiği zaman yarasa giysilerine bürünür ve sahneye Bruce Wayne’nin alter egosu olan Batman çıkar.
İçe kapanık fizikçi Bruce Banner’ın alter egosu ise Hulk’dır. Öfkelendiği zaman değişim başlar ve yeşil bir deve dönüşür.
Aslında en klasik örnek Dr. Jekyll ve Mr. Hyde ikilisidir. Burada alter ego uçlarda davranışlar sergiler. Burada ki değişimi ise bir iksir başlatır.
Bütün bunlar bilim kurgu dünyasının örnekleri. Günümüzde öyle bir ortam var ki alter egonun ortaya çıkması için en iyi zemini hazırlar: Sanal alem.
İnternet ortamında alter egolarını farklı kimliklerle ortaya çıkaran sayısız kişi var.
Mevlana şöyle diyor “ Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.” Bu yoruma bir de diğer taraftan bakarsak, gerçekten beden ile psikolojik yapının uyumu mutluluk için temel şart.
Eski bir hint özdeyişinde ise insanın elde edeceği en büyük başarının kendi bedeni içerisinde huzurlu olabilmeyi başarması olduğu söylenir. Huzursuz ruhun bir nedeni uyumsuz bedendir. Bunu sadece bedenin çirkinliği ile sınırlamamak gerekir. İhtiraslı bir ruh sıradan bir bedende rahat edemez. Bu da diğer türlü bir mutsuzluk nedenidir.
.Şişeye konan mesaj: Bazen bedeniniz sizden daha akıllıdır.
Ahmet Karacalar / Gazeteport