Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Genel Sekreteri Cinsel Terapist Psikolog Gülüm Bacanak, cinsel içerikli rüyaların diğer rüyalara oranla daha uzun sürdüğünü ve bunun bir hastalık değil fiziksel bir gerçek olduğunu belirtti.
Rüyaları 'gizli anlamlı' ve 'görünür içerikli' olmak üzere ikiye ayırmak gerektiğini söyleyen psikolog Gülüm Bacanak, gizli anlamlı rüyaların bilinçdışı ve altbeyin rüyaları olduğunu ve sembolik anlamlar taşıdığını kaydetti. İki yaşından sonra çocukların kardeşleri, anne ve babaları ile aynı yatakta yatmamalarını öneren Gülsüm Bacanak, şöyle devam etti:
"Vajinismustan erken boşalmaya kadar cinsel terapide yaptığımız psikolojik yorumları bu rüyalar üzerinden yaparız. Görünür içerikli rüyalar ise günlük hayatımızda duyduğumuz, yaşadığımız olaylarla bağlantılı olarak gördüğümüz üstbeyin rüyalarıdır".
Rüyaların insan psikolojisini düzenlediğinin altını çizen Bacanak, insan beyninin rüyalar sayesinde kendi kendisine gece boyunca bir bakıma psikoterapi uyguladığını, böylece kendini günlük hayatın zorluklarına hazırladığını, bilgileri güçlendirdiğini, öğrenmeyi kolaylaştırdığını belirtti.
CİSED Başkanı Cinsel Terapist Dr. Cem Keçe ise yorumlanmamış ve analizi yapılmamış bir rüyanın okunmamış bir mektuba benzediğini ifade ederek, "Rüyalar çocukluğumuza kadar uzanan ve bilinçdışımıza ittiğimiz, bastırdığımız ve kökeninde cinsel ve saldırganlık dürtüleri barındıran, bilinçdışımızda saklı, düşünce, his, korku, kaygı ve arzuların, kısa bir süre için de olsa bilinç düzeyine çıkmasıdır. Yani bilinçdışımıza açılan kapılardır. Bilinçdışı ayıp, günah, yasak tanımaz. Bu nedenle rüyalar kişinin kendikendine bile itiraf etmediği arzuları barındırır. Ayrıca rüyalar; uyanıkken aklımızı kurcalayan kaygı ve düşünceleri içeren zihinsel işleyişlerin bir sonucu da olabilir. Hatta eski Mısırlılar zamanında rüyaların gerçeküstü bir dünyanın habercileri olduğu düşünülüyordu" şeklinde konuştu.
Cinsel içerikli rüyaların toplumda pek iyiye yorulmadığını, tatsızlıklara, sıkıntılara, dedikodulara işaret ettiği yönünde bir inancın olduğunu söyleyen Dr. Keçe, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Rüyaların görüldüğü REM uykusuna etkili moleküller arasında; asetilkolin, dopamin, karbolin, dimetiltriptamin ve seks hormonları olarak bilinen östrojen ve testosteron vardır. Seks hormonlarının düzeyleri, FSH ve LH adlı moleküller tarafından kontrol edilir. LH hormonu, erkeklerde testosteron sentezini artırır. Rüyaların cinsel içeriği ve erkeklerde görülen cinsel organ sertleşmesi bu mekanizma ile meydana gelir.
Cinsel içerikli rüyalar, genellikle cinsel isteklerin uzun süreli karşılanamamasına bağlıgörülebilir. Ergenlik döneminde hormonların etkisi ile fazla meni birikir ve meni kanalında bir gerilim doğurur. Bu da penisin sertleşmesini sağlar ve meninin boşaltılmasını gerektirir. Bu tür boşalmalarda zaman zaman rüya da görülür ve genç erkek uyandığı zaman rüyayı anımsamayabilir. Hamamcı olduk, kayadan düştük veya rüyacı olduk deyimleri buradaki boşalmaya bağlı yıkanma gerekliliğinden isim almıştır. Bu gençlerde kendi kendinden nefret etme, uykusuzluk, sinir krizleri, suçluluk duygusu veyahuzursuzluk görülebilir."