Çift ve İlişki Terapisinde Neler Yapılıyor?

Çift ve İlişki Terapisinde Neler Yapılıyor? Çift terapisinde destek süreçleri nasıl işliyor? Terapistin sürece sağladığı katkılar nelerdir? Terapi sürecinde hangi becerileri kazandırmak hedefleniyor?

Çift terapisi; sorunun özüne inmenize yardımcı olmak için eğitilmiş tarafsız bir kişiyle (terapistiniz ile) bir çift olarak ilişki zorluklarını konuşmayı içerir. Terapist, tarafların daha sağlıklı, daha dürüst bir şekilde iletişim kurmalarına, birbirlerinin bakış açılarını ve duygularını daha iyi anlamalarına ve çatışmalara yaklaşmanın yeni yollarını geliştirmelerine yardımcı olmak için özel sorular sorar. Bu süreçte terapistine sürece sağladığı katkı kadar çiftlerinde terapotik ittifakın içinde yer almaları oldukça değerlidir. Terapistin amacı ilişkiyi kurtarmak yerine çiftlere problemlerle başa çıkma becerisi kazandırmak, olası çözüm yollarını beraber bulmak ve problemlerin çiftlere olumsuz etkilerini minimum düzeye indirmektir. 

İyi bir çift terapisti; çiftlere, biribirlerine karşı diyalog kapılarını kapatmadan önce, birbirlerinden ne istediklerini sormayı öğretir. "Bir terapist, çiftlerin (problemin merkezindeki) esas sorunu fark etmelerini sağlamalarına nasıl yardım edeceğini bilir ve onlara yardımcı olacak becerileri veya uygun yönlendirmeleri öğretir.

Çift terapisi seansları sırasında, çiftlere taleplerini eleştiri dilini kullanarak talep etme yerine istek olarak nasıl ifade edebilecekleri yeni ilişkisel beceriler de öğretir. Örneğin, "Elimi asla tutmayacaksın" cümlesindeki asla kelimesini daha yapıcı bir kelime ile değiştirmeyi öğreneceksiniz. 

Çift terapisinde terapist, taraflardan birisi ile bireysel olarak devam edebilir. Çünkü çiftlerin ilişkilerine yansıyan kimi zorlukların altında taraflardan birinin bireysel sorunu yatabilmektedir. Örneğin taraflardan biri depresyon yaşıyorsa bu durum ilişkiye problem olarak yansıyabilir. Bu durumda terapist çift terapisine gelen bireylerden ihtiyacı olanı klinik psikoloğa ve ya psikiyatri hekimine yönlendirebilir.

Kaynak: https://www.apamer.com.tr/cift_ve_iliski_terapisinde_neler_yapiliyor/

Çift Terapisi


Bakırköy Lokasyonuna yakın bölgeler için çift ve ilişki terapisi merkezi

APAMER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ

0212 466 1050


Psikolojik Destek Haberleri

Oyun Terapisi Seans Ücretleri Ne kadar?
Klinik Psikolog Bakırköy İstanbul
Çift terapisine ne zaman gitmelisiniz?
Çift terapisinde başarı oranı nedir?
Çift terapisi nedir?