BİANET- Ruh Sağlığı Platformu "tecavüz edenin, mağdurla evlenmesi durumunda cezadan kurtulması"nı da kapsayan önerilere "Tecavüzün ruhsal zararı göz ardı edilmesin. Yasa yapıcılar saldırganı değil mağduru korumak için önlem alsın" diyerek karşı çıkıyor.
Ruh Sağlığı Platformu, Adalet Bakanlığı'nda yapılan toplantıda cinsel suçlar adına TCK'de kadınlar aleyhine yapılan önerileri eleştiriyor ve cinsel istismarın, tecavüzün çok boyutlu değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.
"Tecavüzcünün tecavüz edilenle evlendirilmesi 'namusun temizlenmesi' değil, mağdurun saldırganıyla bir yaşam geçirmesi, bu ruhsal travmayı yaşam boyu çekmesi demektir."
"Ceza hafifletme tecavüze ödüldür"
Toplantıda Medeni Kanun’da evlenme yaşının 14’e indirilmesi, reşit olmayanla cinsel ilişki suçunun cezalandırılması için gereken şikayet koşulunun 15 yaştan 14’e çekilmesi, tecavüz edenin, mağdurla evlenmesi durumunda cezadan kurtulması ve eşe tecavüzde 7 yıla kadar olan cezanın 6-1 yıla indirilmesi gibi yasa değişikliği önerileri görüşülmüştü.
Yaklaşık 20 örgütün biraraya gelerek oluşturduğu platform ceza indirimine karşı çıkıyor:
"Cinsel istismar cinsellik kapsamında sıradan bir eylem değil, kaba güç ya da para, mevki vb. güçlerin cinsellik alanındaki insan haklarına karşı kötüye kullanılmasıdır. Kaba gücün para/mal gaspı için kullanılması durumunda en ağır cezayı veren sistemin, cinsellik alanındaki gaspın cezasına hafifletici yollar aramasında makul ve hukuki bir gerekçe bulmakta zorlanıyoruz. Yalnızca bu yaklaşım bile ruhsal yönden zedeleyici."
Ruh Sağlığı yaptığı açıklamada cinsel istismar ve tecavüzün, verdiği ruhsal zararın göz ardı edilmemesi gerektiğini, evrensel bir insanlık suçu olduğunu söylüyor.
"Cinsel istismar ve tecavüz saldırganlarının cezasını hafifletmeye dönük her yöntem arayışı, her yasa önerisi suçun mağdurlarına ve mağdur adaylarına yani toplumun bütününe dönük tehdit ve şantaj ama aynı zamanda cinsel istismar ve tecavüz saldırganlarına ödül niteliğindedir."
Ruh Sağlığı Platformu'nun talebiyse milletvekillerinin, yetkilerini sorumlu biçimde kullanması, saldırganları değil mağdurları, zedeleyenleri değil insan haklarını koruyacak önlemler alması.
Ruh Sağlığı Platformu bileşenleri şöyle:
Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Nöropsikiyatri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Türkiye Sinir ve Ruh Sağlığı Derneği, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği, Psikiyatri Hemşireleri Derneği, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu, İstanbul Tabip Odası, Cinsel Eğitim Tedavi Araştırma Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Pratisyen Hekimlik derneği, Şizofreni Dostları Derneği-İstanbul, İstanbul Dünya Şizofreni Derneği, İstanbul Şizofreni Gönüllüleri Dayanışma Derneği, İzmir Şizofreni Dayanışma Derneği, Şizofreni Hastaları ve Yakınları Derneği – Ankara, Manisa Şizofreniyle Yaşam Derneği, Konya Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi, Konya Şizofreni Gönüllüleri Derneği.(