İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki dünkü endişeli bekleyiş Meclis’ten gelen haberle yerini hem üzüntüye hem de umuda bıraktı.
Cerrahpaşalılar, 13 üniversitenin bölünmesini ve 20 üniversite kurulmasını öngören tasarının ilk bölümünün ele alındığı Meclis TV’deki görüşmeyi Prof. Dr. Burhanettin Toker Amfisi’nde birlikte izledi.
Bölünmeyi öngören tasarının maddeleri kabul edildi ancak tasarının toplamının oylanması için yeterli milletvekili sayısı bulunamadı. Günlerdir eylem ve protestolarla tasarıya direnen ve gece nöbetlerine de fakülte bahçesinde devam eden Cerrahpaşalıların gözü artık, tasarının ikinci bölümünün ele alınacağı görüşmede. Görüşmenin 8 Mayıs 2018 Salı günü yapılması bekleniyor.
“BEKLENTİMİZ TASARININ GERİ ÇEKİLMESİ VE TARTIŞMAYA AÇILMASIDIR"
ntv.com.tr'ye konuşan ve tasarının oylanmamasının bir fırsat oluşturduğunu belirten İÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Tükel, tasarının 8 Mayıs Salı günkü görüşmede geri çekilmesini beklediklerini belirterek şöyle konuştu:
“En azından parlamentonun bu konuyu yeniden ele almasını, bölünmenin özellikle üniversitenin akademik kurullarında tartışılmasını istiyoruz. Çünkü ortada bir rapora ve bilimsel değerlendirmelere dayanan bir gerekçe yok. O yüzden bunun tartışmaya açılmasını ve tüm tarafların, üniversite bileşenlerinin bu tartışmada yer almasını, görüşlerin ifade edilmesini ve tekrar değerlendirmeye tabi tutulmasını öneriyoruz.
Dün TBMM Genel Kurul’da tasarının toplamının oylanmamış olması bunun için bir fırsat oluşturdu. Tasarının toplamının oylanmamış ve 8 Mayıs’a bırakılmış olması milletvekillerinin bu konuda sorumluluklarını yerine getirmeleri, bu tasarıyı sonuçlandırmamaları ve geri çekmeleri açısından bir imkandır. Beklentimiz de budur; geri çekilmesi ve yeniden tartışmaya açılmasıdır.”
"TASARIDA DEĞİŞİKLİK OLABİLİR UMUDU DOĞDU"
Salı günkü görüşmeden umutlu olduklarını ve hem hocalarda hem de öğrencilerde "tasarıda bir değişiklik olabilir ve tasarı geri çekilebilir" umudu doğduğunu söyleyen İü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 5. Sınıf Öğrencisi Pelin Öztürk, bölünme olsa da İstanbul Üniversitesi’nin dünyadaki duruşunun ve mirasının her iki üniversite için de devam ettirecek şekilde bir karar çıkmasını beklediklerini belirterek şunları söyledi:
“MECLİS KARARIYLA HEM ÜZÜNTÜYÜ HEM DE UMUDU AYNI ANDA YAŞADIK”
”Dünkü Meclis kararıyla hem üzüntüyü hem de umudu aynı anda yaşadık. Çünkü bölünme olsa da her iki üniversite için de bu hakların tanınacağı bir düzenleme ile konunun tekrar gündeme gelmesini umut ediyoruz. İstanbul üniversitesi 600 yıllık bir miras ve ayrıldığı zaman bizde kalan fakültelerle her iki üniversitenin de eşit şartlarda olacağı, her iki üniversitenin de İstanbul Üniversitesi’nin adını ve markasını kullanabileceği bir düzenleme olmasını umuyoruz.
İdari yönetim, ekonomik yönetim veya rektörlük olarak ayrılabilir ama İstanbul Üniversitesi markası olarak her ikisinin de aynı ve eşit olmasını istiyoruz ve yüce meclisimizden bu yönde bir düzenleme bekliyoruz. Bölünmemesi tabii ki ortak gayemiz ama artık süreç bu yola girdikten sonra ve bundan dönüş mümkün değilse, bu bölünmenin ülkeye ve üniversiteye yararı olacağı düşünülüyorsa o zaman da üniversite hocalarının ve öğrencilerinin haklarının gözetilmesi ve İstanbul Üniversitesi markasını her iki üniversiteye de eşit olarak verilmesi gerekir. Yani bölünme olsa bile İstanbul Üniversitesi isminin hem Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde hem de yeni kurulacak üniversitede kalmasını istiyoruz.”
CERRAHPAŞA'DA EYLEMLER DEVAM EDİYOR
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin hocaları ve öğrencileri eylemlerine bugün de devam ediyor.
Kampüste halka oluşturup İÜ CTF yazan ve drone ile çekim yapan Cerrahpaşalılar, okul etrafında yürüyüş yaparak eylemlerini sürdürüyor.