Burası Trablusgarb

Mehmet ASLANOĞULLARI

Trablusgarb'tan selamlar...

Burasi malum ulkenin baskenti. 1/5 milyonluk bir nufusu var. Ayrica bu nufusun anladigim kadariyla onemli bir bolumu yabancilardan olusuyor;magrip(fas), misir, cezayir ve tunuslular var afrikadan. bati ulkelerinden ise italyanlar ve is yapan diger ulke insanlari var.ulke birkac yildir ekonomisini disariya acmis (gerci daha once de yabanci sirketlerle is yapiordu ama ambargo nedeniyle bu konuda bircok sorun vardi).

Trablusgarbin para birimi libya dinari. baska herhabgi bir ulkede tedavulde olmasa da ytl ile ayni degere sahip. dolar bazinda 1 libya dinari 1.27 abd dolari oluyor,resmi kur ise 1.24. trablusta ev kiralari ortalama 500 dinardan basliyor. benim tuttugum evin kirasi da 500 dinar. ama kira parasi genellikle 3, 6 aylik veya bazen 1 yillik pesin olarak odeniyor. bir de bir aylik kiranin yarisini emlakciya veriyorsunuz.

Trablusgarp'ta dikkat ceken seylerden biri suruculerin cok hiz yapmalari. bircok yabanci markanin eski ve bazen de yeni modelleri tripoli caddelerinde arz-i endam ediyorlar. ana yollarin herbiri birer bagdat cadesi desem mubalaga etmis sayilmam. malum benzin fiyati cok dusuk. bir depo benzin 7-8 dinara doluyor. Taksiler cok yaygin. kisa bir mesafeye gidiyorsaniz 2 dinar oduyorsunuz. minibusler de var ve fiyati 1 dinarin dortte biri. ulasim tabii ki cok ucuz. vergiler de zannimca olmadigi icin cep tlfonu fiyatlari da tr den daha dusuk. libyalilarin cok cok zengin bir kahve kulturleri var. kahvenin envai turlusunu bulmak kabil.brezilya,kolomboiya,suriye kahvelerinin her turu var. cafeleri de cok unlu, her tarafi isgal ediyorlar. camileri turkiye camileri kadar dolu.trdeki genclige sirayet eden esrar, afyon vs uyusturucu bagimliligi buradaki gencleri de iptila etmismis....:)

 
Ülkeye icki girisi resmiyette yasak ancak kacak yollarla giriyor. ulkenin burada adini yazmayacagim baskani yaslanmis ve bazi rahatsizliklari oldugu biliniyor, yuz felci galiba.yerine oglunu gecirecegi soyleniyor. amerikan urunlerinden cola ve pepsi var ve ucuz. ulkede kendi fastfood kafeleri oldukca yaygin ve turk lokantalarinda oyle olmasa da kendi fastfood kafelerinde yiyecekler ucuz.
 Buradaki turk okulu buyukelcilik turk okulu olarak biliniyor.az sayida ogrencimiz var bazilarinin anneleri burali veya fas tunus gibi ulkelerden. buyukeliclik disinda konsolosluk ta turk vatandaslarinin islerini yapiyor.
 
selametle kalin.