Bunlarla Hafızanızı Güçlendirin!

Araştırmalar, egzersiz yapan insanların, yapmayanlara göre hafıza testlerinde daha iyi olduklarını gösteriyor.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR

Hafızayı güçlendiren egzersiz reçeteleri
Fiziksel aktivite yaşlanma ile gelen hafıza kaybına karşı direnci artırıyor. .

GÜNDE BİR SAAT HAREKET ALZHEIMER’DAN KORUR

Dr. Abdullah ÖZKARDEŞ Memorial Hastanesi Nöroloji Uzmanı

Fiziksel egzersiz, beyine yeterli kan gitmesi için önemlidir. Ayrıca kalp krizi, inme ve şeker hastalığını da önemli derecede azaltır ve bu nedenle Alzheimer hastalığının risklerine karşı koruyucu etki sağlar.

BAHÇE İŞLERİ ETKİLİ

Bir saatlik aerobik ve benzeri hafif spor aktiviteleri hafızaya iyi geliyor. Bilimsel araştırmalar ile 60 dakikaya kadar artırılabilen yarı eforlu aerobik egzersizlerin faydalı olduğu sonucuna varılmıştır.

Egzersiz düzenli yapıldığında etkilidir. Aerobik egzersizleri, beyin fonksiyonlarına faydası olan oksijen tüketimini düzenler.

Aerobik fitness, yaşlı insanlarda beyinde hücre kaybını engeller.

Günde 30-60 dakika yapılacak yürüyüş hafızayı güçlendirir.

BİSİKLETE BİNSİNLER

Bisiklete binmek vücudu hareketlendirir.

Yoga ve benzeri aktiviteler kalbinizi güçlendirir.

Eğer bahçeniz varsa, bahçeyle ilgilenmek de hem egzersiz yapmanızı hem de hafızanızı güçlendirmenizi sağlar.

Sürekli olarak sosyal faaliyetlere katılan insanlarda beyin canlılığının devam ettiği bilinen bir gerçektir. Spor, kültürel faaliyetler, duygusal destek ve yakın kişisel ilişkiler, bunamaya karşı koruyucu bir etki gösterir.

EV İŞİ YAPMAK BİLE EGZERSİZ!

Medicana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Deniz Çelebi Sicimoğlu, her gün yapacağınız farklı egzersiz türleri ile hem beden sağlığınızı hem de ruh sağlığınızı zinde tutabileceğinizi belirtiyor. İşte Dr. Sicimoğlunun önerileri:

Rutin ev-iş yaşantısından kurtularak hayatınıza hareket katın. Akşamları evde saatlerce televizyon izlemek yerine yürüyüşe çıkın.

Evde iş yapmak bile bir egzersizdir. Bunu unutmayın. Her sabah yatağınızı toplarken bile güne egzersiz ile başlamış oluyorsunuz.

Eğer vaktiniz ve uygun ortam varsa, düzenli olarak koşun. Yapılan araştırmalarla düzenli koşunun vücuda iyi geldiği kadar hafızayı da güçlendirdiği ortaya çıkarılmıştır. Kışın evde koşu bandından da faydalanabilirsiniz.

Oturarak çalışıyorsanız, öğle tatillerinde yürüyün.

ÇOCUĞUN ZEKASI ARTAR

Dr. Mehmet YAVUZ Nöroloji Uzmanı

Egzersiz yapmak beyin sağlığı için önemlidir. Çünkü spor, doğru ve yeterli solunum sağlar. Bu sayede kan tarafından beyne ve tüm organlara yeterli oksijen taşınır.

Spor, özellikle çocukların zeka gelişimi için faydalıdır. I.Q.’yu artırır.

YARATICI DÜŞÜNCEYE KATKI

Yaş ilerledikçe unutma ve hafıza kaybı gibi çeşitli hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Düzenli spor yaparak kişi bu gibi hastalıklara yakalanma risklerini de azaltmış olur. Özellikle çağımızın hastalığı Alzheimer’e karşı önlem alınabilir.

Egzersiz yapmak sinir hücrelerinin büyümesini teşvik eden beyin kimyasallarını uyarır, zihinsel keskinlik ve yaratıcı düşünce potansiyelini yükseltir.

Ancak fazla efor sarf etmek ve vücudu ağırlıklarla zorlamak; kan basıncını aşırı derecede arttırabilir. Bu da beyin kanamalarına sebep olabilir.

DEPRESYONA KARŞI YÜRÜYÜŞ

Düzenli ve tempolu yürümek ile egzersiz adına yapılan aktiviteler, unutkanlık riskine ve depresyona karşı son derece etkilidir.

Yürüyüş gibi düzenli yapılan egzersizler beynin ‘dentat girus’ denilen bölgesini uyarmaktadır.

Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan hafıza kaybı ve unutkanlık beynin bu bölgesinde yaşanır. Egzersiz bu bölgede yaşanan çeşitli rahatsızlıkları düzenlemektedir. Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nde ve Salk Enstitüsü’nde yapılan araştırmalar sayesinde anlaşılmıştır ki bir saatlik yürüyüş ve bunun gibi çeşitli egzersizler hafızaya iyi gelmektedir.

VOLEYBOL SOSYAL ZEKALARINI GELİŞTİRİR

Şenay YILMAZ Çocuk Gelişim Uzmanı

Çocukların zeka gelişiminde spor ve egzersizlerin önemi çok büyük. Egzersiz sırasında çocuk bol bol nefes alıp vererek vücudunu oksijen ile doldurur.

Beyin için olmazsa olmaz olan oksijendir. Dolayısıyla oksijen vücuda ne kadar çok girerse beyinlerdeki aktif nöron sayısı da artar.

İŞBİRLİĞİNİ ÖĞRENİR

Ayrıca çocuğun kendi vücudunu keşfetmesi, yetenekleri ve becerilerinin farkında olması, bunları kontrol edebildiğini görmesi, özgüveni, benlik algısını ve dolayısıyla da E.Q.’yu yani duygusal zekayı etkiler.

Artık günümüzde I.Q. tek bir kriter olmayıp E.Q.’nun önemi de gözlenmektedir.

Özellikle yüzme çok etkilidir. Çocukların bedeni kadar ruhunun ve beyninin de gelişimini sağlar.

Voleybol ve basketbol takım sporu olduğu için çok önemlidir. Sosyal zekalarını da etkiler. Ayrıca spor ve egzersizlerin ikili ya da çoklu kişi grupları halinde yapılması da çocuğun sosyal becerilerinin gelişmesine, işbirliği, ekiple hareket edebilmesini ve ortak karar verebilmesini sağlar.

At binmek bir hayvanla birlikte yapıldığı için çocuklara özellikle önerilir.

Aikido, bizim en etkili gördüğümüz spordur. Aikido, savunma egzersizleri içerdiği için özellikle özgüveni zayıf, kendini korumada sorun yaşayan çocukları doğrudan etkiler


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel-sağlık Haberleri