BUGÜN GAZETESİ - Gençlere "bu yaşta unutkanlık olmaz" denirken, yaşlılara "unutması normal" gözüyle bakılır.
“Oysa unutkanlık altta yatan bir hastalığın belirtisi olarak düşünülmeli ve uzman bir hekim tarafından araştırılmalıdır”diyen Kadıköy Şifa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Erem Tokuş unutkanlık ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledi. Hastalık, doğası gereği ilerleyici özelliktedir. Şu anki mevcut tedavi seçeneklerimiz hastalığın ilerleme hızını duraklatma ile sınırlıdır.
Bunama (demans) için uyarıcı 10 işaret:
1) Unutkanlık Randevularımızı, telefon numaralarını unuttuğumuz olmuştur ancak demans hastasında unutkanlık daha sıktır ve özellikle yakın geçmişe ait olaylar daha kolay unutulur.
2) Düzenli görevleri yapmada güçlük Zaman zaman hepimiz zihinsel dağınıklık yaşarız ve yemeğe tuz koyup koymadığımızdan emin olmayız. Ancak demans hastası yapmayı iyi bildiği bir yemeği pişirirken içine koyması gereken ana maddeleri eklemeyi unutabilir.
3) Konuşma/iletişim problemleri Demans hastası kelime bulmakta güçlük çektiği için konuşmasının akıcılığı bozulmuştur.
4) Yer ve zaman oryantasyonunda bozulma Bazen ayın kaçı olduğunu unuttuğumuz olmuştur ancak bir demans hastası evinin yolunu bulamaz, evde odaların yerini karıştırabilir.
5) Bozulmuş yargılama Hasta, mevsimlere uygun giyinemez, bahar geldiğinde hala kışlık kıyafetlerini giyebilir.
6) Soyut düşüncede problem Bir demans hastası masayı görünce tanıyabilir ancak masanın yemek yemek için kullanılacağını düşünemez.
7) Eşyaların yerlerini karıştırma Anahtar ya da gözlüğünüzü nereye koyduğunuzu hatırlamadığınız zamanlar oluyordur. Bir demans hastası ise eşyaları uygunsuz yerlere koyabilir; ütüyü buzdolabına, makası fırına.
8) Davranış ve duygularda değişiklikler Hepimiz zaman zaman üzgün oluruz. Demans hastasının duygularında dalgalanmalar dikkat çeker, nedensiz öfkelenir, ağlar.
9) Kişilik değişiklikleri Demans hastası şüpheci ve kararsızdır.
10) İnisitayif kaybı Demans hastası pasif hale gelmiştir, karar vermekte zorlanır, desteklenmeye ihtiyacı vardır.
TiROiD VE DEPRESYON DA TETiKLER
Unutkanlık kimi zaman depresyon, vitamin eksiklikleri, tiroit fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak görülebilir. Ancak unutkanlığın bunamanın ilk belirtisi olabileceği de bilinmelidir. Bunama (demans), orta-ileri yaşlarda başlayan, akli becerilerde ilerleyici kayıplara neden olan hastalıktır.
Hastalık, zihinsel fonksiyonlar ve günlük yaşam aktivitesinde ilerleyici bozulma ve davranış problemleri ile tanımlanır. Alzheimer, demansın en sık nedeni olmakla birlikte, bunamaya yol açan pek çok başka hastalık da vardır.
Bunamanın 10 önemli işareti
Unutkanlık her yaştan insanın en sık yakınması. Ancak çoğunlukla hastalık belirtisi olarak görülmez.