EMETİ SARUHAN / YENİŞAFAK PAZAR
Tembellik insanoğlunun doğasında var. Bu yüzden “hastayım, bahar yorgunuyum, acil bir işim çıktı” gibi bahaneler üretmekte üstümüze yok. Bu konuyu ayrıntılı şekilde anlatmak isterdim ama çok halsizim. Sanırım bende bu aralar bahar yorgunluğu var.
Aramızda sözlüde soruları cevaplayamayınca “Akşam elektrikler kesikti öğretmenim.” veya “misafir geldi hocam” bahanelerini kullanmayanımız var mı? Yok dediniz madem, anlatmaya devam edeyim. Haylazlıklarımızı örtmek için gerçeği biraz abartarak söylemek yani bahane uydurmak insanoğlunun en eski alışkanlıklarından biri. Bir işi yapmamak ya da ertelemek için hayal gücümüzün gelişmişliğine bağlı olarak bahaneler uydururuz. Üzerimde bahar yorgunluğu var, oruçluyum, çamaşır makinamın rezistansı bozuk, misafirim gelecek, trafik var ve benzeri bir çok bahaneyi günlük hayatta sık sık duyabilirsiniz.
ÜZERİMDE KIRGINLIK VAR DA..
Arkadaşınızla buluşacaktınız ama canınız hiç istemiyor. Hemen arayıp “Biraz kırgınım, kusura bakma gelemeyeceğim” dersiniz. Arkadaşınız da “Kırgınsan hastalıktan ölmüyorsun ya, kalk gel” yerine “Vah vah çok geçmiş olsun” diyeceği için, başka zaman önemsemeyeceğiniz bir rahatsızlığınızı abartıp bahane haline getireverirsiniz. Yani millet olarak Bahane bulmak için bir kılavuza ihtiyacımız pek yok ama Doğan Kitap'tan yayınlanan Bahaneler Kitabı'nı okuyup biraz eğlenebilirsiniz. Addie Johnson kendi ve arkadaşlarının bahanelerini yazmanın yanı sıra eğlenceli bahane alternatifleri de sunuyor. Ama işe yarayacaklarını garanti etmeden. Bence siz yine de bu bahaneleri evinizde denemeyin. Denediyseniz de uydurduğunuz bahaneyi sakın unutmayın!
AMCAM UÇAK KAÇIRDI
Sürekli geç kalıyorsanız ve randevularınıza gitme konusunda güvenilmez olmaya başladıysanız bir bahane uydurmalısınız. En kolay ve sık kullanılan bahane hastalık. Eğer soğuk algınlığını bahane edecekseniz telefonda sesinizi biraz hırıltılı çıkarın. Alerji nöbetiyse gözlerinizi biraz ovuşturun. Aman fazla abartmayın. Şu bahaneler de işinize yarayabilir: Köpeğime çocuk arabası çarptı. Arabam benzin sızdırıyordu, boşa gitmesin diye boş bir kola şişesiyle arabanın altına girdim. Erkek kardeşimin yılanı kaçtı, bulunana kadar odadan çıkmaya korkuyorum. Evdeki hayaletler beni bütün gece uyutmadı. Kaçık bir aile üyesi icat edin. Mesela: “Amcam uçağı kaçırmaya kalktı. Geceyi karakolda geçirdik.” Allah'tan İstanbul'da köprü var. Hangimiz köprüyü ya da trafiği bahane etmeyiz ki! “Köprüye çıktım, trafik o kadar sıkışmıştı ki uzun süre orada kaldık. Çok üzgünüm. Sanırım biri atlamak üzereydi.”
BALIĞIMDAN NEZLE KAPTIM
Hayvansever bir arkadaşınız varsa ona da mazeret üretebilirsiniz. Mesela kedinize hafta sonunu onunla geçireceğinize söz vermiş olabilirsiniz. Akvaryum balığından nezle kapmış, arkadaşınıza geçirmek istemiyorsunuzdur belki. Kedim ısırdı ve 6 saatte bir antibiyotik almak zorunda kaldım başka bir bahane olabilir. Pekala yolda anne bir kaplumbağanın 250 yavrusuyla karşıdan karşıya geçmesini beklemek zorunda kalmış da olabilirsiniz. Bu denenmiş bir bahaneymiş ama geri döndüğünüzde işinizden atıldığınızı görürseniz sorumluluk kabul etmiyorum. Yabancı dilde gazeteler satan bir bayiye gidin. Gideceğiniz ülkenin gazetesini satın alın ve ölüm ilanları sütununda merhum yengeniz yerine koyabileceğiniz birini bulun. Patrona, cenazenin bir hafta süreceğini ve gitmezseniz sizi asla affetmeyeceklerini söyleyin. Orada tatil yaparken bir saatliğine cenazeye katılın. Dönerken patronunuza bir hediye getirin.
Kaç yolla bahane üretilebilir
1. Gerçeği abartın: Hattaki bayan faturayı neden ödemediğinizi öğrenmek istiyor. “Faturaları kocam öderdi. O da bir kadınla beni terk etti. Bu nedenle ödeyemedim” derken aslında kocanızın annesiyle manava gittiğini kastediyorsunuz.
2. İnkar edin: Mutfakta bir tabak kırdınız. 48 saat veya daha uzun zaman fark edilmediyse evde o tabağın hiç olmadığını iddia edin.
3. Böyle olsun istemedim: Kısa süreli hafıza kaybına uğramış olabilirsiniz. Ya da çok genç ve tecrübesizsiniz.
4. Bu benim hatam değil: Tamam yaptım ama bir sor neden yaptım?
5. Yapmak zorundaydım: Odamı temizlemedim çünkü yürümeyi yeni öğrenen kardeşimin düşerken bir yerini incitmemesi için elbiselerden oluşan bir yığına ihtiyacı var.