Boşanmanın Çocuk Üzerindeki Etkileri / Makale

Boşanmanın Çocuğun Uyumu Üzerindeki Etkileri, Anne-Baba Çatışmasının Çocuk Üzerindeki Etkileri, Boşanma Sonrasında Çocuk Açısından Ortaya Çıkan Değişiklikler ve diğer ayrıntılara aşağıdaki dosyadan ulaşabilirsiniz...

Boşanmanın Çocuğun Uyumu Üzerindeki Etkileri, Anne-Baba Çatışmasının Çocuk Üzerindeki Etkileri, Boşanma Sonrasında Çocuk Açısından Ortaya Çıkan Değişiklikler ve diğer ayrıntılara aşağıdaki dosyadan ulaşabilirsiniz...


Nilgün Öngider

Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar / 2013;5(2):140-161 


ÖZET

Yapılmış çalışmalarda, anne ve babası boşanmış çocukların, anne-babası birlikte olan çocuklara göre psikolojik sorunlar açısından daha fazla risk altında olduğu konusunda genellikle fikir birliği olduğu görülmektedir. Boşanma, psikolojik, sosyal ve ekonomik açılardan çok ciddi değişikliklere neden olmaktadır. Ayrıca ebeveynleri boşanan çocukların, boşanma sonrasındaki kısa ve uzun dönem içinde, akademik,  sosyal ve psikolojik açılardan birçok olumsuz sonuçlara maruz kaldıkları gösterilmiştir. Boşanmanın uzun süreli etkilerini araştırıldığında, çocukluk dönemlerinde ebeveynlerinin boşanmasına şahit olan çocukların, yetişkinlik yaşantıları boyunca daha çok sorun  yaşadıkları; hatta, ebeveynleri boşanmış çocukların, kendi evliliklerinin de daha yüksek oranda boşanmayla sonuçlandığı bildirilmektedir. Çocukluk dönemlerinde ebeveynleri boşanmış bireylerin, yetişkinlik dönemlerinde yaşadıkları bağlanma sorunları ve yaşam kalitesinde bozulma gibi boşanmanın uzun süreli sonuçları, bu bireylerin çocukluk dönemlerinde yaşadıkları boşanmanın kısa süreli sonuçları olan duygusal ve sosyal sorunlara kıyasla daha ciddidir. Bulgular, boşanmanın ebeveyn- çocuk ilişkilerinde bozulma, duygusal desteği kaybetme, ekonomik zorluklar, gibi birçok stresli yaşam olayına neden olduğunu göstermektedir.

GİRİŞ 

Boşanma, sadece eşler arasında yaşanan bir süreç değildir. Boşanan çoğu çiftin çocukları vardır. Bu nedenle boşanma çocuk açısından da oldukça önemli bir süreçtir. Boşanmanın, potansiyel olarak çocuğu ciddi bir şekilde etkileyebilecek bir dizi değişikliği beraberinde getirdiği belirtilmektedir. Burada "potansiyel olarak" ifadesinin kullanılma nedeni, boşanmanın çocuklar üzerinde kaçınılmaz olarak zarar verecek bir süreç olarak görülmemesidir.

Boşanma konusunda yapılan çalışmaların tarihçesi incelendiğinde, ilk çalışmaların daha yoğun olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde yapıldığı görülmektedir. ABD'de, 60'lı yıllarda boşanmaların artmaya başladığı, o yıllarda boşanma sonrasındaki süreçle ilgili çalışmaların arttığı görülmektedir.

1970'li ve 80'li yıllarda ise, daha çok boşanmanın neden olduğu sonuçlar ile ilgili çalışmaların yapıldığı belirtilmektedir. Ancak 90'lı yıllarla birlikte  ise, yapılan çalışmaların içeriğinde bazı  değişiklikler olmuştur. Boşanma oranlarındaki ciddi artışlarla birlikte, boylamsal çalışmaların da yapılmaya başladığı; ayrıca, çalışmaların içeriklerinin değişerek, boşanmanın  çocuklar üzerindeki etkilerinin incelendiği daha fazla çalışma yapıldığı dikkat çekmektedir.

Aileye olan bakış açısının yirminci yüzyılda değişmeye başladığı görülmektedir. Bu farklı bakış açısı, ebeveynliğin de evlilikten bağımsız olarak düşünülmeye başlanmasına neden olmuştur. Evliliğe ve çocuk sahibi olmaya dair bakış açısının eskisine göre farklılaşmasının teknolojideki gelişmelerle de ilişkilisi olduğundan söz edilmektedir.

Makalenin devamı olan PDF sürümü  için TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Makaleler Haberleri