Psk. Ayşe ERCE / ZAMAN
Anne ve babanın ayrılması çocukların psikolojik gelişimlerini ciddi şekilde etkileyecek birtakım problemleri de beraberinde getiriyor. Her çocuk, fiziksel ve psikolojik gelişimini en güzel şekilde ailenin bir bütün olduğu ortamda tamamlar. Ancak bu tatsız süreçte çocuklar da yetişkinler gibi ailenin parçalanmasına çeşitli tepkiler gösterebilirler. Çocuğunuzun değişen aile şartlarına uyum gösterebilmesi, ileriki hayatında başarılı birer birey olabilmesinde çok önemlidir. Kriz olarak adlandıracağımız bu dönemde ayrılığı basit bir dille çocuğa anlatmanız gerekir. Aileler, sorulacak sorulara ve gelecek tepkilere karşı hazırlıklı olmalı. Çocuğunuz size karşı şu tarz tepkiler gösterebilir:
İştahsız ya da aşırı yemek yiyor
Boşanma sonrası iştahsızlık ya da aşırı yemek yeme isteği gelişebilir. Yeme ile ilgili alışkanlıkların değişip değişmediğine, çocuğa hissettirmeden bakılmalı. Gerektiğinde bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Bebek gibi davranıyor
Çocuğunuz yaşının altında davranış kalıpları göstererek gerileyebilir. Örneğin konuşması bebeksi bir hal alabilir ya da gece altını ıslatabilir. Çocuğa sabırlı ve hoşgörülü bir tutum sergileyin.
Uykuya zor dalıyor, kâbuslar görüyor
Çocukların çoğu ayrılık nedeniyle korku ve endişe yaşar, dolayısıyla bu da uykuya dalmada güçlüğe ya da uyku kalitesinin düşmesine neden olur. Korkulu kâbuslar görme, sık sık uyanma gözlenebilir. Böyle bir durumda çocuğa boşanma ve sonrası hakkında yeterli bilgi verilerek rahatlatılmaya çalışılmalıdır.
Öfke patlamaları yaşıyor
Çocuğun gösterebileceği tepkilerden birisi de öfke patlamalarıdır. Çocuk için ayrılık dönemini kabullenmek oldukça zor olduğundan bunu bağırıp çağırarak dışa yansıtmaya başlayacaktır. Tabii bazen de bunun tersi durumlara rastlanması olasıdır; çocukta içe kapanıklık olabilir. Çocuk öfkelendiğinde onu sakinleştirmeye çalışmak, onun duygularını açığa çıkarmasını sağlamak en makul yöntemdir.
Okula karşı isteksiz, okuldan kaçıyor
Okula soğuk, arkadaşlarıyla uyum sorunları görülebilir. Bu nedenle çocuğunuzun öğretmenleriyle sürekli irtibat halinde olmanız gerekir.