Borderline kişilik genelde çocuklukta yaşanılan önemli bir kayıp, anne-baba ile olan bağın dengesiz olması, travma, kötü muamele yada duygusal olarak yoksun kalmak gibi tecrübelere dayanmaktadır. Oldukça yaygın görülen bir hastalıktır, toplumun yüzde 2 yada 3 ünün sahip olduğu tahmin edilmektedir.
Belirtiler
1.İdealleştirme ile aşağılama arasında sürekli değişen bir ilişki
2.Tehlikeli boyutlarda kendine güven eksikliği ve dengesizlik
3.Ruh halinde sürekli ve büyük değişimler.
4.Aşırı ve yoğun öfke
5.Kızgın ve saldırgan patlamalar
6.Ayrılıkta yada kayıp anında panik duygusu
7.Sürekli olarak kendini boş hissetme.
Narsistik Kişilik Bozukluğu
Narsistik kişilik bozukluğu kendini mükemmel görmek, başkalarını düşünmemek ve başkaları tarafından yargılanmaya aşırı hassasiyet olarak tanımlanabilir. Sadece kendini düşünmek ve davranışlarının başkalarına olan etkisini umursamamak bu kişilerin en temel özellikleridir.
Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler mükemmele ulaşmak için aşırı derecede çaba sarfederler. Birisi kendilerini yada yaptıkları işi eleştirdiğinde büyük bir öfke ile tepki verirler ve saldırganlık gösterebilirler.
Borderline İle Narsizim Arasında Ayırıcı Tanı
Borderline kişilik örgütlenmesinin karakteristik özelliklerinin Kernberg'in çalışmalarında betimlenen tasvirleri, ayırıcı tanı problemini büyük ölçüde kolaylaştırmıştır. Bununla birlikte, akışkan ego sınırları, paranoyak fikirler, kalıcı hale dönüştürülebilse de geçici psikotiğe benzer vakalar ve ilkel düşünme süreçlerine yönelim gibi borderline sendromunda ortaya çıkan belirtiler, bu hastalığın psikozdan ayırt edilmesini gerektirmektedir. Diğer taraftan, bölme ve yansıtma gibi ilkel savunma mekanizmalarının yanı sıra, ilkel düzeydeki ego saplanması da borderline sendromunun narsisistik kişilik bozukluğundan ayırt edilmesini gerektirmektedir.
Borderline'ı narsistik kişilik bozukluğundan ayırt etmek için, klinik tablo, intrapsişik yapı ve aktarıma bağlı olarak düşünmek yararlı olur. Narsisistik kişilik bozukluğunun klinik tablosu, borderline'ın klinik tablosundan farklıdır. Asıl problem genellikle görünüşte düzgün ve etkin bir sosyal uyuma denk gelen, ancak diğer insanlarla yaşanan iç ilişkilerde ciddi çarpıtmalara neden olan aşırı kendilik-soğurmasıdır. Hırslılık, büyüklenmeci fanteziler, kendini aşağılık hissetme, dış hayranlığa aşırı bağımlı olma, can sıkıntısı ve boşluk hislerine kapılma, zeki olabilmek için gösterdiği çabaların hazza ulaşması için sürekli arayış içinde olma, zengin, güçlü ve güzel olma isteği, bu hastaların karakteristik özellikleridir. Bu özelliklerin yanı sıra, başkalarını sevme ve onları düşünme konusunda ciddi eksikleri vardır. Başkalarına yapışan fakat terk edilmekten ve yutulmaktan korkan borderline hastanın aksine, narsistik kişilik bozukluğu olan hasta, başkalarını eşduyumla (empatiyle) anlama kapasitesine sahip değildir. Diğer insanlar, her şeyden önce onun narsistik ihtiyaçlarını tatmin için vardır. Bilinçli ya da bilinçsiz, değer düşürüm, tümgüçlü kontrol, narsistik geri çekilim gibi savunmalarıyla birlikte aşırı kıskançlığın yanı sıra, başkalarını kullanma ve kabalık sergilerler.
Narsistik hastalar, duygusal derinlikten yoksundurlar ve depresif tepkiler yaşama kapasiteleri yoktur. Ego sınırları sabittir ve gerçekliği sınayıcı kapasiteleri korunmaktadır. Bunların aksine borderline hastaların sosyal işlevsellikleri kötüdür, en azından yüzeysel ilişkiler yaşarlar. Dürtülerini kontrol edebilme ve aktif, tutarlı, başarılı bir iş hayatı yaşama kapasiteleri narsisistik hastalar kadar iyi değildir. Ancak, bazı borderline hastalar, narsisistik hastalara benzerlik gösterebilir.
Borderline hastalar ile narsisistik hastaların klinik tabloları arasındaki farklılıklar, intrapsişik yapılarındaki özsel farklılıklardan kaynaklanır. Narsisistik hasta, bütünleşmiş, fakat oldukça patolojik olan büyüklemeci kaynaşmış bir kendilik-nesne imgesine sahiptir. Kohut, bu büyüklenmeci kendilik'in kaynağını, normal gelişim sürecinin bir saplanması olarak tanımlarken, Kernberg, kaynağın normal narsisizmden çok farklı olan patolojik bir ego olduğunu vrgulamaktadır.
Diğer taraftan borderline hastaların intrapsişik yapıları, büyüklenmeci bir kendilik-nesne imgesinden oluşmamakta, aksine bir tarafı iyi diğer tarafı kötü olan bölünmüş bir kendilik imgesinden oluşmaktadır.
Bu iki kişilik bozukluğunun intrapsişik yapılarındaki farklar aktarım sırasında da gözlenir. Kohut'a göre narsistik hastaların aktarımı, ya idealleştirilmiş çocuksu nesneleri, hastanın hoşnut olabilecegi ve destek almayı beklediği terapiste yansıtmasına ya da terapist tarafından sürekli aynalanma ihtiyacının giderildiği bir süreçtir. Borderline hasta ise, terapiste Ödüllendirici nesne ilişkileri (ÖNİP) yada Geri çekilen nesne birimini (GNİP) birimini yansıtır ve yansıttığı birime göre terapiste yapışır yada kendini ondan uzaklaştırır.
Reklam
Borderline Hastalığı İle İlgili Psikolojik Destek İçin
APAMER Aktüel Psikolojik Danışmanlık Merkezi
0212 466 10 50 - www.apamer.com.tr Bakırköy / İstanbul
İLİŞKİLİ HABERLER
Sınır (BorderLine) Kişilik Bozukluğu
14 Nisan 2014 Pazartesi 15:40
Bırakın Çocuğunuz Sorumluluk Alsın
19 Aralık 2013 Perşembe 11:47
Borderline Olanlar Uzun Süreli İlişki Yaşayamaz
11 Temmuz 2013 Perşembe 00:24
Borderline İle Narsizim Arasında Ayırıcı Tanı
02 Haziran 2013 Pazar 03:19
Borderline Hastaları Neden Kendi Canını Yakıyor?
22 Eylül 2010 Çarşamba 23:31
Borderline Hekimlerin İlgisini Çekiyor
21 Kasım 2009 Cumartesi 12:46