Toplum bilimci Rosi (1989) evsizleri şöyle tanımlamaktadır "kişiler, geleneksel konutların dışında yani, ya evsiz barınaklarında ya da konut olarak tasarlanmış yerlerde, sokaklar, terk edilmiş evler, otobüs durakları ve hastanelerin bekleme odalarında gecelerini geçirip yaşıyorlarsa, onlara evsiz denir" demektedir.
Klimaka adlı sivil toplum örgütüne göre, 'yeni evsizler' ne uyuşturucu bağımlıları, ne de göçmenlerden oluşuyor. Çoğu, bir zamanlar düzenli bir hayata sahipti.
Araştırmalara göre, yeni jenerasyon evsizler olarak nitelendirebilecek kitle, daha çok mali sebeplerden bu duruma düşmüş kişilerden oluşuyor. İçlerinde yüksek eğitim geçmişine ve daha önce iyi denilebilecek yaşam koşullarına sahip işsizlerin sayısı oldukça fazla.
Kriz sonrası iki yıllık dönemde işsizliğin yüzde 17'ye yükseldiği Yunanistan'da evsizlerin oranının ise yüzde 25 artış gösterdiği belirtiliyor.
Evsiz olarak tanımlanan gruplar, geçmişten çok daha farklı özelliklere sahip olup, bugün bu topluluğa kadınlar, aileler, gençler ve ruh hastaları dâhil olmuştur.
Evsizliğin nedenleri şu şekilde sıralanabilir: İşsizliğin ve yoksulluğun artması; gelirlerinin ve satın alma gücünün giderek düşmesi, ruh hastalığı, uyuşturucu alışkanlığı, kişisel varoluş ya da kendini gerçekleştirme yetersizliği, iş bulma fırsatının sınırlı olması, açık işsizlik, boşanmaların giderek artması dolayısıyla ailelerin parçalanması da evsizliğin nedenleri arasında sayılabilir.
30 Ekimde bir grup sivil toplum örgütü üyesi, sokakta yaşayan vatandaşlar için 'Birimiz Üşüyorsa Herkes Üşür' eylemi yaparak toplumu ve yetkilileri duyarlılığa davet etmişlerdir.
On ayrı sivil toplum örgütünce ortak yapılan basın açıklamasında, İstanbul şehrinde 7 bin ile 10 bin arasında, yurt genelinde ise 70 bin insanın evsiz olduğu hatırlatıldı.
Sokakta yaşayan vatandaşlar için 81 kentte de ev, yemek ve nitelikli barınma imkânı verilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, devletin halkına sahip çıkması gerektiği ifade edildi.
Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd ile ülkenin büyük şirketlerinin patronları, evsizlere yardım toplamak için geceyi Sidney sokaklarında geçirmiş.
Bir kampanya çerçevesinde düzenlenen bu etkinlikte, Bakan Rudd ile birlikte ülkedeki büyük bankalar, havayolu veya maden şirketlerinin başkanları, sadece bir uyku tulumuyla cuma gece yarısı sokaklarda uyumuş.
Kampanya sayesinde, evsizlere yardım eden St Vincent de Paul adlı kuruluş yararına 2,9 milyon avro toplandığı Avustralya'da evsizlerin sayısı 100 bin olarak tahmin ediliyor, bu kişilerin yarısı sokakta yaşıyor.(Haziran-2011,SİDNEY A.A)
Evsizler sorunu, bir grup insanın sorunu olarak görmeyip, toplumsal sorun olarak değerlendirmeliyiz.
Hayatın içersinde farklı yaşam biçimi olan insanların sorunlarına duyarlılık göstermek, yaşadığı sorunları anlamaya çalışmak ve çözüm için harekete geçmek toplumsal duyarlılığımızın gereğidir.
Kaynakça
Işıkan Vedat " Ruh Hastası Evsiz Kadınların Sorunları ve Sosyal Hizmet Yaklaşımları" Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi. Cilt 17, Sayı, Nisan 2006 Ankara.