Birer Santimlik 3 Delikle Doku Nakli

Trafik kazası sonrası gelişen kemik enfeksiyonu nedeniyle ayağını kaybetme noktasına gelen hastaya, Akdeniz Üniversitesi'nde ilk kez uygulanan robotik cerrahi ile birer santimlik 3 delik ile doku nakli yapıldı.

Türkiye'deki ilk naklin de arasında bulunduğu 4 yüz nakli operasyonunu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, rektörlük tarafından üniversiteye kazandırılan robot ile daha önce büyük yaralar açarak gerçekleştirdikleri doku naklini birer santimlik 3 delik ile gerçekleştirebildiklerini söyledi.

Uygulamanın plastik cerrahi alanında ilk defa kendi üniversitelerinde yapıldığını anlatan Özkan, başarılı sonuç elde edildiğini ifade etti. 

"CİHAZ, HEM HASTANIN HEM DE HEKİMİN KONFORUNU ARTIRIYOR"

Prof. Özkan, Davinci robotik cerrahi işlemiNİ, geçirdiği trafik kazası sonrası 2,5 yıl önce bir kemik enfeksiyonu oluşan ve ameliyatlara rağmen ayağını kaybetme noktasına gelen bir hastaya uyguladıklarını kaydetti.

İşlemin klasik yöntemde hastanın kas ya da karın zarından sağlıklı bir doku alınarak nakledilerek yapıldığını aktaran Özkan, "Kemikte oluşan iltihap nedeniyle bir süre sonra hastanın ayağının kesilmesi ya da sırtından, karnından büyük yaralar açılarak doku nakli yapıması gerekiyordu. Çok zorlu bir ameliyat olacaktı. Ameliyat uzun sürecekti, hasta uzun süre yatakta kalacaktı, hastada büyük izler bırakacaktı. Robot ile karın duvarından mikroskop yardımı ile birer santimetrelik 3 delikle dokuyu alıp ayağına naklettik. Hastada geniş bir iz oluşturmadık ya da karnını tamamen açmak zorunda kalmadık" dedi.
Robotun tek başına yapacağı işlem değil, ekip işi, biz sadece teknolojiden faydalandık.
Davinci robot sayesinde ameliyat süresinin kısaldığını, hastaya ve hekime konfor sağladığını, hastanın kısa sürede ayağa kalkıp yemeğini yiyebildiğini, ihtiyaçlarını karşılayabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ömer Özkan, ameliyatın 3 gün önce yapıldığını ve şimdiye kadar her şeyin yolunda ilerlediğini belirtti.

Sistemin doku nakillerinde de başarıyla uygulanabileceğini gördüklerini ifade eden ve cihazın son jenerasyonunun Akdeniz Üniversitesine kazandırıldığını bildiren Özkan, "Robotik cerrahi işlemi, plastik cerrahi alanında ilk uygulayan biz oluyoruz" diye konuştu.
Prof. Özkan, ulaşamadıkları alanlara robot ile daha rahat ulaşabildiklerini söyledi.

Prof. Özkan, ulaşamadıkları alanlara robot ile daha rahat ulaşabildiklerini söyledi.

"İLKLERİN ÜNİVERSİTESİYİZ"

Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesinin ilklerin üniversitesi olduğunu belirtirken, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Murat Turhan, robotik cerrahinin üroloji, kadın doğum, genel cerrahi, KBB, göğüs, kalp, çocuk cerrahisi gibi çeşitli alanlarda kullanılabildiğini hatırlattı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri