DENİZ YERLİKAYA
Gençler arasında yayılan ve dünya çapında çok sayıda intihar olayıyla bağdaştırılan ‘Mavi Balina’ isimli oyun, Trabzon’da 16 yaşındaki bir lise öğrencisinin intihar etmesiyle yeniden gündemde. Dernekpazarı’nda yaşayan 16 yaşındaki Ahmet Kağan G., evinin bahçesinde tabancayla başına ateş ederek intihar etti. Gencin intihar etmeden önce ‘Mavi Balina’ oyunu oynadığı öne sürülürken, polis, Ahmet Kağan G.’nin oyun oynadığı bilgisayara el koydu. Geçen yılın verilerine göre; Türkiye’de 142 gencin intiharının ‘Mavi Balina’ ile bağlantılı olabileceği iddia ediliyor. Rakam bu olunca da, ‘önlemler yeterli mi?’ sorusu ortaya çıkıyor. Sosyal medyanın yayılmasında önemli rol oynadığı ‘Mavi Balina’, özellikle 10-14 yaş arasındaki çocukları hedef alıyor. BTK ile İçişleri Bakanlığı ortak bir çalışma başlatarak, oyunları yönetenlere ağır cezalar geleceğini duyurmuştu.
‘AİLELER DİKKAT ETMELİ’
Daha çok Mavi Balina’nın içine kapanık, ailesiyle iletişimi az olan çocukların tercih ettiğini belirten Psikolog ve Aile Terapisti Merve Savaşkan, oyunun ciddi bir tehdit olduğunu ifade etti, aileleri uyardı. Savaşkan, şunları söyledi: “Neden buna itiliyor bu çocuklar diye araştırıldığında, kopuk aile ilişkileri, anne ve babayla yakınlık kuramama ve oyun oynayamama görülüyor.” Savaşkan, “Bir çocuk saatlerce odasına kapanıp bilgisayarda oyun oynuyorsa, neden bu çocuk bunu seçiyor diye gözlem yapmaları gerek. Bilgisayarda girdikleri programa kadar bilmeleri gerekiyor. Çocukları yargılamadan dinlemeli” diyerek ailelere uyarıda bulundu.
OYUN NASIL OYNANIYOR?
Dünya çapında çok sayıda kişinin intiharına neden olmuş olabileceği belirtilen oyunda, oyunculardan çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi gibi aşamalar yer alıyor. 50’nci günün sonunda ise kişiye intihar etme komutu veriliyor. Oyun yöneticileri, kişisel bilgilerini ele geçirdikleri kurbanlarına şantaj yaptığı, bu şekilde oyunda kalmaya zorladıkları ifade ediliyor. Oyunun yaratıcısı Philipp Budeikin, ‘toplumda temizlik yaptığını’ söyleyerek, kurbanlarını “biyolojik atıklar” olarak nitelendirmişti.
Kaynak:www.birgun.net