Bipolar bozukluk, mani ile depresyon arasında sürekli ruh hali değişikliği anlamına gelir. Mani, hiçbir neden yokken, kişinin yaşadığı büyük ruhsal coşkunluk anlamına gelirken, depresyon ise karamsarlık ve mutsuzluğun etrafımızı sarmasıdır. Kişi mani halinden bir anda depresyon haline geçir yapar. Kişi “manik” halindeyken öforik, umursamaz, güçlü, konuşkan ve enerjik hisseder. Bunların dışında belirli dönemlerde ruh halinde değişiklik göstermeyedebilir.
Bipolar Bozukluk Nedir?
Bipolar bozukluk, mani ile depresyon arasında sürekli ruh hali değişikliği anlamına gelir. Eskiden manik depresif bozukluk veya manik depresyon adıyla biliniyordu. Birbirinden zıt iki uçlu bu ruhsal bozukluk, tedavisi gerçekleşmediği zaman intihara kadar uzanabilen ciddi bir ruhsal hastalıktır. Kişinin hayati tehlikesi dışında iş hayatı ve sosyal hayatı da zarar görebilir.
Çift ruh hali değişimi diyerek anlam kısaltılabilir. Hasta olan ve olmayan kişi arasındaki en belirgin özellik ruh hallerinde inişler ve çıkışların yaşanmasıdır. İlk olarak mani dönem başlar ve kişi aşırı özgüven ve çosku ile görülürken, depresyon dönemi çıkagelir.
Kişi, Mani veya Hipomani Döneminde Nasıl Olur?
Normalinden daha fazla enerji halinde olmak, sürekli heyecan hissetmek, Düşüncelerin çok daha hızlı değişmesi durumu, iyimserlikte artış, odaklanma problemi, az uyumak ve hızlı konuşmak. Ayrıca cinsel istekte artış, çok neşeli iken bile bir anda sinirlenme, iştah problemleri, dikkat eksikliği ve belirtilere bağlı olarak alkol ve uyuşturucu kullanma.
Mani ve hipomani dönemde yaşanıyor olan en az 3 belirti bipolar bozukluk tanısı koymaya yeterlidir.
Mani ve hipomani dönemde görülebilecek belirtilerden en az üç tanesi bipolar bozukluk nedir tanısı koymaya yeterlidir.
Kişinin Depresyon Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Enerji yoksunluğu, unutkanlık, ümitsizlik, hiçbir şeyden zevk alamama, iştah problemleri, aile ve yakın çevreden uzaklaşma, sürekli uyku hali, normalde keyif alarak yapılan faaliyetlere tepkisiz kalmak. Ayrıca kendini değersiz hissetmek, intihara meyillilik ve intihar girişimi gerçekleştirmek.
Ruh halinde yaşanan bu iki dönem, bipolar bozukluk anlamına gelir. Manik dönem bir o kadar enerji ve güç hissettirir. Kişi günlerce uykusuz kalmayı sorun etmez. Sürekli konuşur hatta gereksiz alışverişler gerçekleştirir. Bazı hastaların yaratıcılığı artar ve bu durumun iyi yönde etkilediğini düşünerek tedavi olmak istemeyebilirler.
Ancak sonuçlar dramatik bir hal alır hatta felaketlerle sonuçlanabilir. Dönemin verdiği umursamazlık ile hayatına devam eder. Aşırı para harcayabilir ve bu durumu da umursamaz.
Depresyon dönemine gelindiğinde tamamen zıt davranışlar sergilenir. üzüntü, ağlama, suçluluk hissi, enerji ve haz kaybı gibi. İki dönem de aynı oranda tehlike arz eder. Bu hastalık kimsenin hatası veya suçu değildir.
Bipolar Bozukluk Genetik Bir Hastalık Mıdır?
Bipolar bozuklukta genetik önemli bir risk taşıyabilir. Akrabalarda bipolar bozukluk hastalığı görülme olasılığı yüzde 1 ile 2’dir Ancak birinci derece akraba için bu oran yüzde 7 ile 8’e yükselir. Tek yumurta ikizlerinde ise birinde olması diğer ikizin oranını yüzde 45 ile 60 oranında etkiler.
Bu Ruhsal Hastalık Kimlerde Görülür?
Bipolar bozukluk genellikle 15 ile 24 yaş arasında ortaya çıkar ve yaşan boyu devam eder. Her yaşta görülebilir. Her yüz kişidense 1 ya da 2 kişide vardır. Tüm dünya genelinde aynı sıklıkla görülür. Kadın ve erkek aynı oranda hastalık riski taşır. Çocuk ve 65 yaş üstü yaşlılarla nadiren mani görülerbilir.
Ne Zaman Tedavi Olmak Gerekir?
Manik veya depresyon döneminde olan kişi, belirtilerin şiddetli olduğu ve riskli davranışlar sergilediği dönemlerde ya da intihar düşüncesinin girişimle sonuçlanmasında ya da saldırgan davranışlarını yatıştırmak amacıyla hastaneye yatırılır. Bu ruhsal sağlık probleminden muzdarip olan kişilerin yaklaşık yüzde 90’ı yaşamı boyunca en az bir kez hastaneye yatırılmıştır. Üçte ikisinde ise iki ve daha fazla hastaneye yatırılma görülmüştür.