Bilim İnsanlarına Göre Kötü Alışkanlıklardan Kurtulmak Kaç Gün Sürüyor?

Bilim insanlarına göre iyi bir alışkanlığın kazanılma süresi ya da kötü bir alışkanlığın bırakılma süresi, kişiden kişiye farklılık gösterse de ortalama bir gün sayısı vermek mümkün.

Bilim insanlarına göre iyi bir alışkanlığın kazanılma süresi ya da kötü bir alışkanlığın bırakılma süresi, kişiden kişiye farklılık gösterse de ortalama bir gün sayısı vermek mümkün.

Sabah yataktan çıktığımız andan gece yatağa girdiğimiz zaman içerisinde farkında olduğumuz ya da olmadığımız alışkanlıklarımız mevcut. Bu uyanır uyanmaz bir kahve içmek ya da diş fırçalamak benzeri sıradan bir alışkanlık olabileceği gibi her gün içilen sigara benzeri kötü alışkanlıklardan biri de olabilir.

1960 ’lı yıllarda çıkan bir psikoloji kitabına göre insanoğlunun bir alışkanlık yaratması ya da bir alışkanlıktan vazgeçmeye alışması tam 21 gün sürüyordu. Fikrin çıkış noktası ise yüz estetiği geçiren hastaların yeni yüzlerine alışmasının 21 gün sürdüğüne inanılmasından geliyordu. Ancak bilimin ve psikoloji alanındaki keşiflerin gelişmesi sebebiyle bu savın tam olarak doğru olmadığı kanıtlanmış, her insanın alışma ve bir alışkanlıktan vazgeçme eşiğinin değişken olduğu kesinlik kazanmış oldu.



Tüm bunlara rağmen bir ortalama değer vermek gerekirse, bir alışkanlık oluşturmanın ya da alışkanlığı bırakmanın süresi 66 gün olarak hesaplanmış durumda. Ancak bu yalnızca bir ortalama, kişiler arasındaki alışma süresi 18 ila 254 gün arasında değişiklik gösterebiliyor. Böylesine geniş bir skladan çıkarım yapacak olursak, büyük bir ihtimalle “Bir kerede sigarayı bıraktı.” şeklinde lanse edilen insanların, katlanması gereken sürenin 66 günden daha az olduğunu söylemek mümkün.

Özetlemek gerekirse ortalama bir insanın sigara gibi kötü bir alışkanlıktan tamamen kurtulması yaklaşık 2 ayını alıyor. Eğer bu 2 ay içerisinde hile yapılmazsa süreç çok daha kolay bir hal alıyor. Tabii bu 2 ayın nasıl geçirildiği, bahsi geçen alışkanlığa ne kadar süreyle bağlı kaldığınız ile paralellik taşıyor. Fakat kesinlikle hatırlatmak gerekiyor ki insanoğlu kararlı olduğu sürece her şeyin üstesinden gelebilir. Unutmayın sigara sağlığa zararlıdır.

Kaynak:www.gazeteyeniyuzyıl.com

Yaşam Haberleri

Şizofreni Hastalığına Yakalanan Ünlüler
Radyo Trafik'e Yeni Transfer
Evlerde Beslenen Kuşlar Alerjik Reaksiyona Neden Olabilir
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemiden 2021 için dersler çıkarılmalı”