Klinik Psikolog Canan Sayıoğlu, yurtdışında yapılan araştırmalar video oyunları veya internet üzerindeki oyunları oynayan çocukların gerçek dünyadan kopup, sorumlulukların olmadığı sanal dünyaya bağlandığını gösterdiğini söyledi. Oyunlarla daha fazla vakit geçiren çocukların birkaç yıl sonrasında depresif belirtiler gösterdiğini vurguladı. Sayıoğlu, video oyunları oynama alışkanlığı olan veya anne-babası tarafından oyun bağımlısı olarak abartıyla betimlenen gençler üzerinde yapılan büyük araştırmaların Çin ve Amerika'da da benzer bulgularla sonuçlandığını kaydetti.
Bilgisayar oyunlarının kişinin zamanın nasıl geçtiğini anlamadan, dışarıdaki hayatı kaçırmaya sebep olan bir tarafı olduğunu vurgulayan Sayıoğlu, oyunların gerçekçiliği sayesinde dünyevi dertlerden uzaklaşıp, yapmak istenilmeyen sorumluluklar akla gelmediği için de rahatsız olunmadığını ifade etti. Oyun sonrasında biriken işler fark edildiğinde, oyun esnasındaki rahatlığı özleyip, zamansızca tekrar oyun oynamaya başlandığını ve kişilerin zaman içinde gerçek dünyaya yabancılaşıp sosyal kaygı, depresyon geliştirdiklerine vurgu yaptı.
Bilgisayar oyunlarındaki sanal boyutun gerçek dünyadaki sorumlulukların üzerini örtmesine izin vermemek için anne-babalara uyarılarda bulunan Sayıoğlu, özellikle 10-17 yaş çocuklarında oyun saatlerinin iyi düzenlemesi gerektiğini dile getirdi. Çocukların genellikle ödev sorumlulukları bitirdikten sonra oyun oynamalarına izin verilmesinin altını çizen Sayıoğlu, yasakların da çocuklar üzerinde olumsuz etkilerine değindi.
(CİHAN)