Zonguldak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO)'nda düzenlenen 'Stres Yönetimi' eğitim programında konuşan Okur; stresin, canlı sistemlerin biyolojik ve psiko-sosyal varlıklarını sürdürmeleri için kendilerine verilen, tüm sistemi harekete geçiren otomatik tepki olduğunu belirtti.
Okur, "Strese yol açan 3 koşul beklenti, belirsizlik ve önemdir. Ev işleri, sağlık sorunları, duygusal ilişkiler, engellenmeler, karar verme durumunda kalma ve gelecek güvencesi gündelik sıkıntılardır. Stresi yönetmenin yolları sorumluluğu üzerinden atmak, durumu belirgin hale getirerek problemi çözmek ve duruma verilen önemi azaltmaktır. Ayrıca kafein, çay, kola ve kakao stres seviyesini yükseltir. Stresli ortamlar çocukların da ruhsal ve zihinsel gelişimini olumsuz etkiler. Karşılaşılan problemlerin stres kaynağı olmalarını engellemek mümkündür." diye konuştu.
Psikolog Okur, strese yatkınlığı artıran kişilik özelliklerinin düşük benlik saygısı, kendini ve kızgınlığı ifade edememe, dış odaklı kontrol, çaresizlik ve kendini sürekli feda etmek olduğunu sözlerine ekledi. Programın sonunda, Zonguldak SMMMO'na geçen sene aralık ayında başlayan eğitim programını tamamlayanlara sertifikaları verildi.
CİHAN