Morarma, nefes sorunu ve terleme... Bunlar yeni doğan bebekteki kalp rahatsızlığının belirtileri.
Kalp Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazan Özbarlas, hastalığın sıklığının binde 8 olduğunu söyledi, “Annenin gebeliğin ilk 3 ayında maruz kaldığı bir çevre faktörü, kullanılan ilaçlar, x ray etkili olabilir. Sigaranın ise yeni yeni ilişkisi olduğu söyleniyor" dedi.
BEBEKLERDE DAHA ÇOK DELİK KALP GÖRÜLÜYOR
Kalp deliği ise bebeklerde en sık karşılaşılan kalp sorunlarında birinci sırada yer alıyor.
Kalp Cerrahı Prof. Rukiye Ömeroğlu, kalpteki deliğin belirtilerini; "Emerken yoruluyor. Çocuk emmeye hevesle başlıyor ama kısa bir süre sonra yorulduğu için bırakabiliyor. Kilo alamama sorunları başlıyor, terleme oluyor ve bu çocukların rengi daha soluk oluyor" şeklinde özetledi.
Bebeklerde kalple ilgili başka sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Doğuştan kalp rahatsızlıklarının en büyük özelliği ise tedavi edilebilir olmaları.
ERKEN MÜDAHALE İLE TEDAVİSİ MÜMKÜN
Erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Prof. Özbarlas, “İlaç olsun, anjiyo ya da ameliyat olsun, erken girişim gerektirecek bazı hastalıklar var. Bu sorunların anne karnında tespit edilmesiyle doğumu planlıyoruz" dedi.
Anne karnındaki bebekte kalp gelişimi ilk 8 haftada tamamlanıyor. Kalp rahatsızlıkları 18 ila 22 haftada doktorlar tarafından tespit edilebiliyor.