BEBEĞİNİZ BİR YAŞINDA MI?

Çocuklar devamlı sevgi ve ilgi beklerler. Onları ne kadar dışa açık tutar, merak duygularını ne kadar tatmin edersek anlamları, kavramaları, zekaları o kadar gelişkin olur. Evin içinde ve dışında varlıkları ona tanıtmalı, çıkardıkları sesleri taklit etmel

-Bir yaşındaki bebek yürümeye başlarsa kendini dengeleyebilmek için bacakları açık ve dirseklerini dışa doğru tutarak yürür. Onbeşinci ayda merdivenleri emekleyerek tırmanır, 18 aylık olmadan merdivenleri yardımsız inip çıkamaz.
-Bu çağda çocuğu toprak, su, kum gibi doğal maddelerle tanıştırmalı, keşfetme gereksinimini baskı altına almadan, fiziksel bir zarara uğramayacağını da garanti ederek ona belli sınırlar içinde özgürlük tanımalıyız

-Resimli kitaplara bakmaktan hoşlanır. Özellikle sevdiği bazı kitaplar ve televizyon programları olabilir. Çok kullanılan eşyaların ve aile bireylerinin adını bilir.Yabancılardan ürker, onları yadırgar. Ancak sevdiği ve tanıdığı kimseleri gördüğünde de sevincini belli eder.

Doğumuna kadar 9 ay boyunca merak ve heyecanla beklediğiniz, doğduktan sonra onun için herşeyinizi feda edebileceğinizi hissettiğiniz, nice emekler vererek büyüttüğünüz bebeğiniz şimdi 1 yaşında.

Birçok zorluğu ve hoş anıyı geride bıraktınız; ama yine de önünüzde birçok zorluk ve güzel günler var.

Bu yazımızda sizlere bir yaşına gelmiş olan bir çocuktan psikolojik, sosyal, fiziksel beklentilerimiz, bizim yapmamız gerekenler anlatılacaktır.

Bir yaşındaki bir bebek elinden tutulursa yürür. Bazı bebekler 9 aylık gibi çok erken bir dönemde yürüyebilecekleri gibi yürüme eylemi 1.5 yaşa dek gecikebilir de. Bir yaşındaki bebeğin yardımsız ayakta kısa süre durması beklenir. Odadaki eşyalara tutunarak hareket edebilir. Bu eyleme halk arasında “sıralama” denir. Bir eşyaya tutunarak ayakta durma da “tay tay durma” olarak isimlendirilir

Bir yaşındaki bebek yürümeye başlarsa kendini dengeleyebilmek için bacakları açık ve dirseklerini dışa doğru tutarak yürür. Onbeşinci ayda merdivenleri emekleyerek tırmanır, 18 aylık olmadan merdivenleri yardımsız inip çıkamaz.

Bir yaşındaki çocuk 2-4 kelimeyi anlayarak,bilinçli olarak söyler. Basit emirleri anlamaya ve yapmaya başlar(gel,git,al,ver gibi) Top ile oynar. İşaret parmağı ile bazı şeyleri gösterebilir. Kutu kapaklarını çıkarabilir. Annesi onu giydirirken annesine yardımcı olur; örneğin annesi kazağını çıkarırken o da kollarını kaldırır.

Resimli kitaplara bakmaktan hoşlanır. Özellikle sevdiği bazı kitaplar ve televizyon programları olabilir. Çok kullanılan eşyaların ve aile bireylerinin adını bilir.Yabancılardan ürker, onları yadırgar. Ancak sevdiği ve tanıdığı kimseleri gördüğünde de sevincini belli eder.

Bir yaşındaki bir çocukla yakından ilgilenilmeli, onlara resimli kitaplar okunmalı, şarkılar söylenmeli, çevresindeki nesneler hakkında kendisine devamlı açıklamalar yapılmalıdır.
Bir çocuk bir yaşına geldiğinde rutin doktor kontrolu yapılmalıdır. Bu kontrolda büyüme, gelişme, nöro-motor davranış, göz muayenesi, tam idrar tahlili, tam kan sayımı,I  şitmenin değerlendirilmesi,0-1 yaş arasında hiç meninjit aşısı yapılmamışsa meninjit aşısı yapılır. Bir yaşından itibaren suçiçeği aşısı da yapılabilir

12 aylık bir erkek çocuğun ortalama kilosu 10 kg, boyu74.5cm,baş çevresi 46.3cm’dir.Ancak doğum kilosuna ve boyuna bağlı olarak bu değerler farklılık gösterebilir.10-12 aylık arasındaki çocuklar ayda ortalama 320 gr alırlar. Boyları da ayda ortalama1.18cm artar. Baş çevresi de ayda ortalama 0.41cm artar.

12 aylık bir kız çocuğunun ortalama kilosu 9600gr.ortalama boyu 73cm,ortalama baş çevresi 45cm’dir.

Bir yaşında yapılan göz muayenesi ailenin gözünden kaçabilecek şaşılık,göz tembelliği gibi kusurların erken tesbitini mümkün kılar; böylece de erken tedavi gerçekleşir. Doğumdan sonra ilk günlerde görülen şaşılık 12.haftaya uzarsa sorun var demektir.Bu nedenle şaşılıklarda 1 yaşa dek geçecek diye beklenmemeli, daha erken göz doktoruna başvurulmalıdır.

Bir yaşında bir çocuk normal olarak yarım cm çapındaki bir topu3-4cm uzaklıktan görür ve izler.

Bir yaşındaki çocuğun işitmesinin normal olup olmadığı kontrol edilmelidir. Aileye çocuğun arkasından seslenildiğinde bakıp bakmadığı,başka bir odada iken diğer odada sevdiği bir müzik çalıyorsa bunu duyup tepki verip vermediği öğrenilir.

Bir yaşındaki bir çocuk alışık olmadığı kuvvetli sese başını döndürüp bakar, alışık olduğu insan sesine ses çıkararak yanıt verir,sesi taklit eder.Çıngıraklı oyuncak ya da zil sesini hem yatay hem de dikey düzlemde izler.

Bir yaşındaki bir çocuk sofraya mutlaka oturtulmalı, mama sandalyesine yiyebileceği miktarda yemek konulup bu yemeği yardımla yemesi sağlanmalıdır. Bebek ancak 16 aylık olduğunda kaşığı ağzına isabetli bir şekilde götürerek kendini az çok besleyebilir.   Bir yaşındaki bir bebekte mutlaka yardım gerekir. Ancak kendi kendine yemesine de olanak tanınmalıdır.

Ortalama beslenme cetveli:
Sabah: kahvaltı
Öğle: etli sebze yemeği veya köfte-makarna
Ikindi: yoğurt-meyve püresi-ekmek veya sütlaç-muhallebi
Akşam: çorba-sebze yemeği-makarna veya pilav-yoğurt

Bir yaş civarında çoçuğun hangi saatlerde dışkı yaptığına dikkat edilerek o saatlerde ve yemek sonraları bebek oturağına oturtulur. Ancak ısrar edilmez ve yapmazsa kaldırılır.  Dışkı saatleri belirsiz olan çocukta ısrar edilmemelidir. Dışkı saatleri belirsiz olan çocukta bu uygulama hiç yapılmaz;çocuk büyüyüp iletişim krana dek beklenmelidir.
İdrarını tuvalete yapma alışkanlığı ise daha geç yaşlarda başlatılmalıdır. Çocuk ancak 16-18 aylık olduğunda idrarını 3 saat kadar tutabilecek mesane kontrolu kazandığından idrar söyleme için bu aylar beklenmelidir.

Bebekler 6 aylık olunca herşeyi ağızlarına götürürler. Bu onların nesneleri tanımaları için bir yöntemdir. Küçük oyuncaklar bu durumda tehlike yaratabilecekleri için verilmemelidir. Çocuklar bir yaşına geldiklerinde cisimleri ağızlarına götürmekten vazgeçerler.

On-onbirinci ayda yakalaması çok gelişmiştir. Çok küçük cisimleri baş parmağı ile diğer parmakları arasında tutabilir. Bir yaşından önce elindeki bir cismi istediğinizde size uzatmaz. Onüçüncü ayda iki küçük küpü üstüste koyabilir.

Çocuklar devamlı sevgi ve ilgi beklerler. Onları ne kadar dışa açık tutar, merak duygularını ne kadar tatmin edersek anlamları, kavramaları, zekaları o kadar gelişkin olur. Evin içinde ve dışında varlıkları ona tanıtmalı, çıkardıkları sesleri taklit etmeli,t ehlikeleri anlatmaya çalışmalıyız. Bu çağda çocuğu toprak, su, kum gibi doğal maddelerle tanıştırmalı, keşfetme gereksinimini baskı altına almadan, fiziksel bir zarara uğramayacağını da garanti ederek ona belli sınırlar içinde özgürlük tanımalıyız.

Bir yaşındaki bir çocuğun hareket edebileceği geniş ve güvenli bir mekana gereksinimi vardır.İtilen ve çekilen oyuncaklar çok kullanılır. Kullanadığınız oyuncak renkli, harketli olmalı, sağlıklı bir şekilde üretilmiş olmalıdır. Boyası çıkan kötü oyuncaklar tehlikeli olabileceğinden kesinlikle alınmamalıdır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel-sağlık Haberleri