Bebeğin Boyu Kısaysa Dikkat!

Kız bebeklerin hücrelerindeki X kromozomlarından birinin eksikliği ile ortaya çıkan Turner Sendromunun ilk belirtisi boy kısalığı.

Turner Sendromu, kız bebeklerin hücrelerindeki X kromozomlarından birinin eksikliği veya yapısal bozukluğu sonucu gelişen doğumsal bir rahatsızlık.

Hem toplum hem de doktorlar tarafından fazla bilinmeyen sendrom, kız çocuklarının yaşam kalitesini ve genel sağlığı bozavak ciddi sorunlara yol açıyor.


Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Tütüncüler, sendrom hakkında bilinç yaratmak ve hastaları destek vermek amacıyla Turner Sendromu Derneği'ni kurduklarını söyledi.

Bebeğin boyu kısaysa dikkat

Rahatsızlık dolayısıyla iskelet sistemi, yumurtalıklar, kalp ve böbrek gibi organlarda yapısal sorunlar oluşabildiğini aktaran Tütüncüler, "Bebekliğin ilk döneminde hastalık boy kısalığıyla fark ediliyor. İlerleyen yıllarda ise hormon azlığı nedeniyle gelişim ve adet görememe ya da hamile kalamama gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu hastalar çoğunlukla hormon tedavisiyle normal yaşamlarını sürdürebiliyor" dedi.

Hastalığı tanıyın

Turner sendromlu çocukların çocuk endokrinolojisi tarafından tedavi edildiğini dile getiren Tütüncüler, "Kurduğumuz dernekle hastalığı tanıtmaya, sendromlu çocukların sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bu çocuklar ve gençleri tanıştırma ve kaynaştırmak, ailelerin birbirine destek olmasını sağlamak istiyoruz. Ayrıca toplumun ve doktorların hastalık konusunda bilinçlenmesine de yardımcı oluyoruz. Bu, erken teşhis ve tedavi için büyük önem taşıyor" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel-sağlık Haberleri