Batı yemeğe ‘sanat’ diyor Doğu ‘mecburi’ görüyor

11 ilde yaşayan 25 yaş üstü kadınlara soruldu: “Yemek yapmayı seviyor musunuz?” Batı’daki kadınlar yemek yapmayı sanat olarak gördüklerini belirtirken, Güneydoğulu kadınlar mecburiyetten mutfağa girdiklerini söylüyor

Türk kadınları mutfakta en çok neyi pişirmeyi seviyor, hangi pişirme şeklini daha lezzetli buluyor, en lezzetli yemeğin hangisi olduğunu düşünüyor? Besleyici ve Lezzetli konseptiyle ürünler piyasa çıkaran Tefal, 11 il merkezinde yaşayan ve 25 yaş üstünde olan 390 kadına bu soruları sordu...

Yöntem Araştırma ve Danışmanlık tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre kentte yaşayan kadınların yüzde 36’sının yemek yapmayı zevk ve sanat olarak gördükleri ve yemek yapmayı sevdikleri belirlendi. Yüzde 37’lik kesimin yemek yapmayı sevmekle birlikte zevk ve sanat olarak görmediği, kalan yüzde 27’lik kesimin ise mecburen yemek yaptığı ve yemek yapmayı sevmediği ortaya çıktı. Yemek yapmayı sevenlerin oranı Ege, Akdeniz ve Karadeniz gibi Türkiye’nin kıyı bölgelerinde diğer bölgelere göre daha yüksek çıkarken, yemek yapmayı sevmeyen ve yemek yapmayı mecburiyet olarak görenlerin oranı Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde daha yüksek.

Kadınlar pişirme yöntemi olarak haşlamayı (tencere yemeği) tercih ettiklerini belirtirken, bunun en sağlıklı pişirme yöntemi olduğunu düşünüyor. Ama en lezzetli pişirme yönteminin kızartma olduğunu belirtiyorlar. Öte yandan buharda pişirme ve buğulama, kavurma, fırınlama ve ızgara da tercih edilen yöntemlerden.

Hamur işi lezzetli ama sağlıksız

En lezzetli yiyecekler balık, et ve tavuk olarak belirlendi. İkinci sırayı hamur işi, üçüncüyü meyve, dördüncüyü sebze, beşinciyi baklagiller, son iki sırayı ise süt ve süt ürünleri ile yumurta paylaştı... Kadınlar, sağlıklı yiyecekleri ise sebze, meyve, balık, süt ve süt ürünleri, baklagiller, yumurta, ev ve tavuk olarak sıraladı. En lezzetli ikinci yiyecek olarak çıkan hamur işi ‘en sağlıksızlıklar’ listesinde birinci sırada yer alıyor.

Kadınlar en çok sebze pişiyor

Yiyecek kategorilerinde tüketim sıklığı ise araştırma sonuçlarına göre şöyle:

Baklagiller: Haftada 2-3 kez.

Hamur işi: Haftada 2 kez.

Sebze: Haftada 5 kez.

Meyve: Haftada 4-5 kez.

Balık: Haftada 1-2 kez.

Et ve tavuk: Haftada 2 kez.

Yumurta: Haftada 4 kez.

Süt ve süt ürünleri: Haftada 5 kez.

STAR GAZETESİ

Yaşam Haberleri

Şizofreni Hastalığına Yakalanan Ünlüler
Radyo Trafik'e Yeni Transfer
Evlerde Beslenen Kuşlar Alerjik Reaksiyona Neden Olabilir
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemiden 2021 için dersler çıkarılmalı”