Bankasya'nın Zararını Kim Karşılayacak?

BDDK Başkanı ve 6 üyesinin oy birliğiyle aldığı kararla el konulan Bank Asya’nın TMSF’ye devri resmileşti. TMSF yönetiminin; bankanın zararlarını ortakların sermayesinden karşılama yoluna gidecek.

Bank Asya'nın tamamına el konulması dün resmileşti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)'nın önceki gece duyurduğu karar, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Böylece, bankanın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla TMSF'ye devredilmesine ilişkin karar resmiyet kazandı.

BAŞKAN VE 6 ÜYE OY BİRLİĞİYLE

Bank Asya'nın Yüzde 100'ü 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 71/b maddesine göre Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesi kararı oy birliğiyle alındı. Kurul Başkan Mehmet Ali Akben ile üyeler Muttalip Ünal, Haluk Tözüm, Olcay Turan, Muhiddin Gülal, İrfan Çevik ve Mustafa Korhan aynı yönde oy kullandı.

15 MAYIS'TAKİ ATAMA KRİTİK ROL OYNADI

BDDK'da 15 Mayıs 2014 tarihine kadar Başkanlığa Mehmet Ali Akben, boş üyeliğe de Mustafa Korhan atanıncaya kadar 5 kişi görev yapıyordu. Bu kişilerin atanmasıyla sayı 7'ye çıktı. Bu sayı, Bank Asya'nın el konulmasına gerekçe olarak gösterilen ilgili Kanunu'nun 71/b maddesindeki hükmün herhangi bir riske mahal vermeden yerine getirilmesinde önemli rol oynadı. Çünkü Kurul, en az beş üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınan kararla bir bankanın faaliyet iznini kaldırmaya, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Fona devretmeye yetkili bulunuyor.

ZARAR ORTAKLARDAN TAHSİL EDİLECEK

Bank Asya'nın tamamını devralan TMSF yönetiminin; bankanın zararlarını ortakların sermayesinden karşılama yoluna gideceği öğrenildi. 8.2 milyar TL kredi alacağı bulunan Bank Asya'nın takibe düşen kredilerinin miktarı, 31 Aralık 2014 tarihli bilançosuna göre; 1 milyar 784 milyon TL. 2013 sonu itibariyle 1.1 milyar TL olan bankanın takipteki alacaklarının 17/25 Aralık darbe girişiminin ardından hızla artması dikkat çekmişti. Bankacılık sektör ortalamalarının çok üzerinde sorunlu kredisi bulunan Bank Asya'nın; 2 iştiraki ve 8 de bağlı ortaklığı bulunuyor. TMSF'nin zararları karşılamak için bankanın bu iştirakleriyle ortaklarının mal varlıklarına ve ellerindeki şirketlere yöneleceği ifade edildi.
4 ay önceki yönetimle devam

BDDK; önceki günkü toplantıda, geçtiğimiz şubatta Bank Asya’ya atadığı yöneticilerle devam etme kararı da verdi. Bu detayı dün duyuran bankanın yeni yönetimi, lisansı iptal edilmediği için Bank Asya’nın müşterilerine hizmet vermeye devam edeceğini açıkladı.

BDDK'nın önceki gece aldığı kararın ardından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yetkilileri Bank Asya'nın Ümraniye'deki Genel Müdürlük binasına gece yarısı çıkarması yaptı. İki minibüsle bankaya gelen yetkililer, genel müdürlük binasında devir işlemleri için çalışma yaptı. Çıkışta herhangi bir açıklama yapmayan fon yetkilileri, bankadan gruplar halinde taksiyle ayrıldı. BDDK; önceki günkü toplantıda, geçtiğimiz şubatta Bank Asya'ya atadığı yöneticilerle devam etme kararı da verdi. Bu detayı dün duyuran bankanın yeni yönetimi, lisansı iptal edilmediği için Bank Asya'nın müşterilerine hizmet vermeye devam edeceğini açıkladı. Banka açıklamasında; yerli ve yabancı yatırımcıların endişe edecekleri bir durumun sözkonusu olmadığına da dikkat çekildi.

BDDK: Mudilerin hakkını koruduk

Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesi kararıyla ilgili görüşlerini paylaşan BDDK yetkilileri ise bankanın faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayarak, katılım fonu sahiplerinin haklarının korunması, bankacılık sektörünün zarar görmemesi, daha güvenli bir şekilde çalışması, sistemin teminatı ve güvenin sürdürülmesi düşüncesiyle böyle bir karara varıldığını kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri