Bakanlık 'tecavüz raporları' için uyardı

Adalet Bakanlığı'nın girişimiyle, cinsel saldırı mağduru çocukların sağlık raporu edinme sürecinde yeni gelişme yaşandı.

Tecavüz sonrası çocukların maruz kaldığı psikolojik yıkım ve ruh sağlığı ile ilgili rapor hazırlamakla görevli Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu'na iki yeni uzman atandı.

Adalet Bakanlığı'nın girişimiyle, cinsel saldırı mağduru çocukların sağlık raporu edinme sürecinde yeni gelişme yaşandı. Bakanlık, ATK'da görevli çocuk uzmanlarının yetersiz olması nedeniyle muayenelerin geciktiğini belirtti. Mağdurların yaşadığı ruh sağlığı bozuklukları ile ilgili raporları geç hazırlandığı için tecavüzcülerin tahliye edilmesinden sorumlu tutulan Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu’na iki yeni uzman atandı.

Hızlandırmak için rapor alınabilir

Adalet Bakanlığı konuya ilişkin savcılıklara bir yazı gönderdi. Cinsel saldırı mağdurları için Adli Tıp Kurumu, Yüksek Öğretim Kurumları ve diğer sağlık kurumlarından da rapor alabileceğini hatırlattı. Adalet Bakanlığı yazısında Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı bulunan kurumların listesine yer verildi. Şöyle denildi. “Adli Tıp Kurumu’nun çocuk psikiyatrisi uzmanı kadrosunun yetersiz olması nedeniyle raporların zamanında hazırlanması bakımından yetersiz kaldığı, mağdurların muayenesi için uzun süreli randevular verildiği bilinmektedir.”

Çocuk psikiyatrisi uzmanlarının bulunduğu kurumların hâkim ve savcılarca bilinmesinde fayda olacağı belirtilen yazıda, takdire bağlı olarak bu kurumlardan alınacak raporların soruşturma ve kovuşturmalara hız kazandıracağının düşünüldüğü vurgulandı.

Cumhuriyet savcılıklarına gönderilen yazının ekinde bulunan Sağlık Bakanlığı’na bağlı kadrolarında Çocuk Psikiyatrisi uzmanlarının bulunduğu 50 kurumdan 5’i İstanbul’da. Adana ve Ankara’da 3, Konya, Kayseri, Antep, İzmir ve Trabzon’da 2, Adıyaman, Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hatay, Isparta, Mersin, İzmit, Malatya, Manisa, Maraş, Mardin, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Van ve Batman’da 1’er kurumda Çocuk Psikiyatrisi uzmanı bulunuyor.

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı