Bakan Çelik, Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Bahçeşehir Kolejinin açılış törende yaptığı konuşmada, zenginliğin esas kaynağının bilgi olduğunu söyledi.
Bunun farkında olan hükümetin eğitimi, öncelikli ve en önemli meselesi olarak ilan ettiğini belirten Çelik, 5 yıldır Türkiye'de eğitimde büyük hamleler yapabilmek için önemli uğraş verdiklerini kaydetti. Özel eğitimin genel olarak eğitimin bir parçası olduğunu ifade eden Çelik, ''Özel eğitimin teşvik edilmesi, iş adamlarının eğitim alanına kaynak ayırması ve yatırım yapmalarının sağlanması gerekmektedir'' dedi.
Türkiye'de özel öğretim kurumlarının genel öğretim içinde yüzde 2 paya sahip olduğunu bildiren Çelik, şunları kaydetti: ''Daha dün komünizmden kurtulan Rusya'da yüzde 10'u geçtiler. Biz halen emekleme düzeyindeyiz. Van'da 254 bin öğrenci bulunmaktadır. 8 özel eğitim kurumunda eğitim kurumunda eğitim gören öğrenci sayısı ise 2 bin 66'dır. Bu nedenle yeni özel öğretim kurumlarının açılması bizi de Van halkını da sevindirir.''
-ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM-
Türkiye'de 2004 yılında hayata geçirilen yapılandırıcı eğitim modelinin birey merkezli olduğunu kaydeden Çelik, şöyle devam etti: ''Eskiden kitle eğitimi vardı. Öğretmen merkezli bir eğitim vardı. Öğrenciler pasif dinleyiciler konumundaydı. Öğrenciler, öğretmenin söylediğini almak, ezberlemek, tekrarlamak durumundaydı. Ama biz diyoruz ki, artık öğrenci merkezli bir eğitim var. Nasıl ki, her çiçeğin farklı bakım şekli varsa, her yavrumuzu da birer gül gibi, çiçek gibi görmeliyiz.
Onların kabiliyetlerini keşfetmeliyiz. Onları rehberlik sistemiyle çok iyi tanımalıyız.'' Bakan Çelik, soran, sorgulayan, muhakeme gücü olan, analitik düşünebilen, sentez yapabilen bir neslin bilim üretebileceğini belirtti. Geçen yıl başlatılan uygulama kapsamında birinci sınıfa başlayan öğrencilerin bir hafta önceden okula gittiğini hatırlatan Çelik, uygulamanın bu yıl da devam edeceğini söyledi.
-BAKAN'IN AĞAÇ TALEBİ-
Konuşmanın ardından, Bahçeşehir Koleji Van Kurucu Temsilcisi Fırat Atlıhan, Bakan Çelik'e plaket sundu. Plaketi alan Bakan Çelik, Türkiye'de en çok çalışan sektörün plaket üreten sektör olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: ''Türkiye'de herkes birbirine plaket veriyor. Gittiğim her okulda bana bir plaket verilmesi yerine benim adıma okulun bahçesine bir ağaç dikilmesini tercih ediyorum. Bu plaketi kabul ediyorum. Ancak bu okulun bahçesine benim adıma bir ağaç dikerseniz daha çok sevinirim. Benim de bu dünyada bir dikili ağacım olsun. Yoksa küresel ısınmayla başka şekilde mücadele edemeyiz.''
AA