Bahar Depresyonu

Bahar aylarına girmemizle beraber dünyanın doğal yapısında olduğu gibi insanların da ruhsal yaşantılarında bir takım değişiklikler meydana geliyor. Türkiye Hastanesi doktorlarından Nöroloji ve Psikiyatri Uzmanı Akın Gürdil, ruhsal hayatımızın bu değişimle

Baharın gelmesiyle birlikte oluşan doğal değişimlere kişinin kendi özel hayatındaki sıkıntılarının da eklenebileceğini söyleyen Gürdil, tüm bunların birleşmesiyle insanların Depresyona yakalanabileceğini vurguladı.

Depresyonun tanımını yapan Gürdil, "Depresyon genel olarak kişiyi yaygın bir biçimde kuşatan keder, karamsarlık, ümitsizlik hissi ve yaşamdan zevk alamama hali olarak tanımlayabiliriz" dedi. Depresyonu yaşayan kişinin psikolojik yapısını da anlatan Gürdil, kişinin kendini üzgün, kederli, neşesiz, dertli ve çaresiz gibi tüm olumsuz duyguları yaşıyormuş gibi hissettiğini ifade etti.

Depresyon şikayeti ile gelen kişilere yapılan muayenelerde gördükleri bulguları anlatan Gürdil, kişinin enerji düzeyindeki düşüklük, bir konu üzerine yoğunlaşamama, iştah bozukluğu ilgi kaybı, karar vermede zorluk çekme, ajitasyon, kilo kaybı, aşırı hassasiyet gibi belirtilerle karşılaştıklarını belirtti. Gürdil ayrıca sorunun daha büyük boyutlarda olduğu vakalarda intihar etme düşüncesine rastladıklarını söyledi.

"Pek çok insan söylediğim belirtilerin farkında olsa dahi depresyonda olduğu gerçeğini kabul etmiyor" diyen Gürdil, bu kişilerin özel hayatlarında sıkıntılar yaşadıklarının altını çizdi. Depresyonun tedavi edilmediği takdirde daha korkutucu sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan Gürdil, birçok intihar vakasının da tedavi edilmeyen depresyon vakalarından kaynaklandığını vurguladı.

"Depresyon tedavisinin birinci önceliğinin kişinin durumu kabullenerek bir uzmana başvurmasıdır" diyen Gürdil, yapılacak muayeneden sonra tedavi yönteminin belirleneceğini söyledi. Tedavilerde ana üzüntü kaynağını ortadan kaldırmayı ya da düzeltmeyi hedeflediklerini söyleyen Gürdil, hastayla konuşarak ve ilaçların yardımı ile tedaviye başlanıldığını ifade etti. Birçok insanın ilaçlar hakkında kötü düşünceye sahip olduğunu belirten Gürdil, "Düşünülenin aksine tedavide kullanılan ilaçların yan etkileri yok denecek kadar azdır ve alışkanlık yapmazlar" dedi.

GÜRDİL: "İLAÇ TEDAVİSİ YAVAŞ YAVAŞ KESİLMELİDİR"

İlaçların kullanılmaya başlandığı ilk haftada vücuda uyum sağladığının altını çizen Gürdil, 10 Gün içinde kişide rahatlama gözleneceğini ve ilaç kullanımının 3 Ay ila 1 yıl arasında olabileceğine dikkat çekti. "Kesinlikle tam tedavi prosedürü bitmeden ilaçlar kesilmemelidir. Aksi takdirde depresyon belirtileri yeniden görülebilir" diyen Gürdil, hastanın "iyiyim" dediğinde doktoru ile görüşmesi gerektiğini ve doktor kontrolünde ilaç kullanımının azaltılması ve kesilmesi gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri