Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi
Sonbaharda hastalanmamak için bağışıklığı güçlendirmek şart. Uyku düzeninden beslenme alışkanlığına, hava kirliliğinden D vitamini takviyesine kadar basit ama etkili önerilerle bu sonbaharı hastalıktan ve yorgunluktan uzak geçirebilirsiniz.
Sonbaharda havaların soğumasıyla birlikte, vücut direnci düşmeye başlıyor. Bu durum, bağışıklığın zayıflamasına ve hastalıklara karşı vücudun güçsüz kalmasına neden oluyor. Ancak, güz mevsimi sizi korkutmasın. Sonbaharda görülen hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek için alınacak birçok önlem bulunuyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedef Altınışık bağışıklığı korumanın en etkili 10 yolunu anlattı.
Düzenli uyuyun
Bağışıklığınızı güçlendirmek için öncelikle düzenli uyumalısınız. Erken saatlerde yatıp, sabah erkenden kalkmak, sonbaharda görülecek hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor.
Hava kirliliğine dikkat edin
Sonbaharda hava aniden kuruyarak solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Viral olan bütün hastalıklar, ani ısı düşmesiyle ortaya çıkıyor. Kuru ortam ve hava kirliliği ile bütün virüsler hızla çoğalıyor. Bu nedenle, kirliliğin yoğun olduğu günlerde yanınızda atkı ya da ağzınızı kapatabilecek bir nesne bulundurmalı ve mümkünse ağız yerine burundan nefes almalısınız.
Hastalıkların tedavisini ihmal etmeyin
Bağışıklık sistemini yorduğu için mevcut hastalıkların ihmal edilmeden tedavi ettirilmesi gerekiyor. Özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşadıkları en ufak bir şikayette bile doktorlarına danışmalılar.
C vitamini ve çinko takviyesi alın
Taze sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini, bağışıklığı güçlendiren en önemli kaynaklardan
biri. Sonbaharda yetişen yeşil soğan, pırasa, kereviz gibi sebzeler, C vitamini ve antioksidan açısından oldukça zengin. Bu aylarda, içinde bağışıklığı güçlendirecek çinko maddesi bulunan bezelye, kestane, ceviz ve fındığın da tüketilmesi öneriliyor.
Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin
Eğer bir alerjiniz varsa, alerjik olduğunuzu bildiğiniz besinlerden uzak durmalısınız. Besin alerjisi olanların alerjileri genellikle sonbahar aylarında ortaya çıkıyor. Özellikle süt ürünleri ve gluten içeren besinlere karşı alerjisi olanların bu aylarda daha da dikkatli olması öneriliyor. Sonbaharda şeker kullanımında da aşırıya kaçmamak tavsiye ediliyor. Çünkü basit şeker, vücudu yorarak, bağışıklığı düşürüyor. Bol sıvı tüketimi özellikle de su içilmesi bağışıklık sistemini koruyan bir diğer önemli etken.
Egzersiz yapın
Sonbaharda yoğun egzersiz, bağışıklığı düşüreceği için hiç önerilmiyor, Pilates ve yoga bu mevsim için önerilecek egzersiz türleri... Bu mevsimde açık havada ya da sahil kenarında egzersiz yapmak için hala şansınız var. Kapalı spor salonlarının tekdüzeliğini yaşamadan keyifle egzersiz yapabilirsiniz.
Bitkilerden destek alın
Ekinezya bitkisi vücudu hastalıklara karşı etkili bir şekilde koruyor. Ekinezyayı sadece çay olarak tüketmeniz yeterli ya da yararlı olmayabiliyor. Bu bitkiyi nasıl kullanabileceğinizi doktorunuza danışmalısınız. Zencefil de bronşları açtığı, salgıları yumuşattığı için bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ancak hamilelerin zencefili tüketmemesi, diğer kişilerin de zencefil tüketmeden önce doktorlarına danışması gerekiyor.
D vitamini alın
Güneşin azalmasıyla birlikte sonbaharda D vitamini eksikliği ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle, kandaki D vitamini düzeyinin saptanarak gerekli durumlarda takviye yapılması öneriliyor.
Stresten uzak durun
Bağışıklık sistemi, savunma hücreleri aracılığıyla çalışıyor. Savunma hücrelerindeki düşüş de sıkıntı yaratıyor. Stres, depresyon, aşırı yorgunluk, mutsuzluk savunma sistemini düşürüyor. İşte bu yüzden, mümkün olduğunca stresten uzak kalmak gerekiyor. Özellikle sonbaharda görülme sıklığı artan depresyon belirtilerini fark ediyorsanız, hemen bir uzmana başvurmalısınız. Unutmayın, depresyon bağışıklık sistemini derinden etkiliyor.
Grip aşısı yaptırın
Grip aşısı yaptırmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Sonbaharda nezle, grip gibi viral enfeksiyonlar daha sık görülüyor. Özellikle yaşlı, çocuk ve kronik hastalığı olanların grip aşısı yaptırması öneriliyor.
D vitamini kansere karşı da savaşıyor!
Acıbadem Maslak Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, D vitaminin bağışıklık sistemi üzerinde oldukça yararlı olduğunu belirtiyor ve bu nedenle D vitaminini yeterli alanlarda kanser görülme oranının daha düşük olduğunu söylüyor: “D vitamini, vücudun bağışıklık sistemine zarar veren hücreleri öldürmeye yönelik bir hareket başlatıyor. Bu nedenle D vitaminini yeterli miktarda alan kişilerde; meme, bağırsak ve prostat gibi kanserler daha az ortaya çıkıyor. Ancak, gıdalarla aldığımız D vitaminine mutlaka dışarıdan vitamin desteği de yapmak gerekiyor. D vitamini eksikliği erken dönemde halsizlik, yorgunluk, kas ve kemik ağrılarına yol açabiliyor. Menopoz döneminde de D vitamini eksikliğine çok sık rastlanıyor. D vitamini en yoğun balıkta, süt ve süt ürünlerinde bulunuyor. Ancak yiyeceklerle alınan D vitaminin vücut tarafından kullanılabilmesi için cilt altında sentezlenmesi gerekiyor. İşte güneş ışınları bu sentezlenmeyi sağlıyor. Bu yüzden sonbaharda güneşli havalarda, doğrudan güneş ışığı alacak şekilde güneşlenmek gerekiyor.”