Ayrılan Çiftler Ne Kadar Üzüleceğini Tahmin Edebiliyor

Yapılan son araştırmaya göre ilişkisi olan kişilerin ayrıldıktan sonra hissedeceklerini ve üzüntünün derecesini tahmin etmekte başarılı oldukları tespit edildi...

Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi / Çeviri: Mihraç Burak


AYRILIKTAN SONRAKİ AYILIŞ

Yapılan son araştırmaya göre ilişkisi olan kişilerin ayrıldıktan sonra  hissedecekleri üzüntünün derecesini tahmin etmekte başarılı oldukları ve  kendilerine gelme (iyileşme) sürecindeki oranı doğru tahmin ettikleri belirtildi. Bu tahminlerin yaşanan ilişkinin boyutuna göre derece kazandığı vurgulandı.

Dokuz ay boyunca iki haftalık aralıklarla katılımcılardan eğer eşlerinden ayrılırlarsa ne kadar üzgün olabilecekleri konusunda tahmin yapmaları istendi. Araştırma esnasında  ilişkileri zayıf ve son noktayı bulmuş kişilerin doğru tahminde bulundukları ve daha az stresli oldukları gözlendi.

İyileşme süreci konusunda yanlış tahminde bulunanların çoğunun terkedilen ve ilişkileri hakkında gelecekte bir umut bekleyip karşılık göremeyen bireylerin olduğu tespit edildi.

Söz konusu aşk olunca duygularımız sonucu önyargılı bir tavır sergiliyor ve gelecekte yaşayabileceğimiz olası pozitif deneyimlerin üzerimizde bırakacağı etkiyi unutuyoruz.

Araştırmacı Tama Krishnamurti bu bulguların önyargılar sonucu ilişkilerinin biteceği tahmininde bulunan kişilerin de iç yüzünü anlamakta umut verici olduğunu belirtiyor.


Kaynak: Psychology Today

Not: Kaynak göstermek koşuluyla bu içerik alıntılanabilir.

Araştırmalar Haberleri