Ay'ın Gece Uykuları Üzerinde Etkisi Var mı?

Araştırmalar, insan vücudunun geceleri Ay’ın jeofiziksel ritimlerine tepki verdiğini, bu durumunda gece uykularını etkilediği tespit etti.

Dolunay zamanında kötü bir uyku geçirdiğini belirten birçok insanın bu şikayetlerinde haklı olduğunu anlaşıldı.

Current biology dergisinde dün yayımlanan araştırmaya göre, insanlar medeniyetin sağladığı tüm konfora rağmen Ay’ın jeofiziksel etkilerinden uzak kalamıyor.

İsviçre’nin Basel Üniversitesi’ne bağlı Psikiyatr Hastanesi’nden Christian Cajochen, “Ay döngüleri insanların uykusunu etkiliyor... Bu, insanlar Ay’ı görmese veya Ay’ın safhalarından haberdar olmasa bile geçerli” dedi.

BİYOLOJİK DAVRANIŞLARI ETKİLİYOR

Yapılan araştırmada, bilim insanları 33 deneği iki gruba ayırdı ve laboratuvar ortamında uyurken gözlemledi. Uyku esnasında deneklerin beyin faaliyetleri, göz hareketleri ve hormon salgıları incelendi.

Veriler, Dolunay esnasında uykuya bağlı olan beyin faaliyetinin yüzde 30 azaldığını ortaya koydu. Ayrıca, Dolunay zamanında uykuya dalmak için ortalama 5 dakika daha fazla zaman geçmesi gerekirken, uyku süresi de 20 dakika kısaldı.

Dolunay esnasında uykuları daha hafif olan deneklerin, uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonunu da daha az salgıladıkları tespit edildi.

Araştırmacılar, “Yüksek denetimli laboratuvar şartları altında elde edilen ölçümler, Ay ritimlerinin uyku yapısını etkileyebileceğine dair ilk güvenilir bulguları sundu” ifadesini kullandı.

ANATOMİK ETKİLERİ ARAŞTIRILACAK

Cajoche, ‘Ay’ın uyku üzerindeki etkisinin, birçok hayvanda da olduğu gibi geçmişte insanların üreme gibi biyolojik özelliklerini etkileme özelliğinden kalan bir uzantı olabileceğini’ belirtti.

Bilim insanları, Ay’ın insan anatomisi ve moleküler ile sinirsel yapısı üzerindeki etkilerini daha iyi anlayarak, diğer davranışlarımız üzerinde de nasıl etkileri olabileceğini anlayabileceklerine dikkat çekti. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Araştırmalar Haberleri