Avrupa Türklerin ruh sağlığını çok sarstı

Hamburg'da Psikolojik ve psikiyatrik bozukluklar başlıklı seminerde konuşan Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. med. Ali Erdoğan, Avrupalı Türkler en çok psikofizyolojik ve psikosomatik rahatsızlıklar yaşıyor dedi.

Nebahat UZUN / Post Gazetesi



HAMBURG - Hamburglu Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. med. Ali Erdoğan Psikolojik ve psikiyatrik bozukluklar başlıklı toplantıda ruh sağlığı bozuklukları ile ilgili bilgi verdi. Hamburg Anadolu Alevileri Kültür Birliği (Haak-Bir) binasında düzenlenen etkinlikte konuşan Dr. Erdoğan, Almanya'daki Türklerde en çok psikosomatik hastalıklar görülüyor. Teşhis için hastanın kültürünü tanımak çok önemli. Fakat Almanya'da Türklere kendi dilinde ve kültüründe hizmet verebilecek psikiyatrist, psikoterapist yetersiz. Psikosomatik ve psikofizyolojik şikâyetleri olan Türk hastaları Alman doktorlar 'Anadolu hastalığı' olarak yorumluyor dedi. Sağlık ve hastalığın tanımlamasını yapan Dr. Erdoğan, Sağlık, insanın bedensel, çevresel, kültürel ve psikolojik olarak iyilik hali içinde olmasıdır. Hastalık ise kişiyi rahatsız eden, normal olmayan ve kendi bedeninden kaynaklanan uyarıların oluştuğu bir durumdur dedi. Dünya Sağlık Örgütü (HWO) araştırmalarına göre psikiyatrik hastalıklarda en çok nöroz, kişilik bozukluğu, psikoz, psikofizyolojik ve psikosomatik bozuklukların görüldüğüne dikkat çeken Dr. Erdoğan, Nörotik hasta gerçekle bağını koparmaz ama sürekli tedirgin eden ve zaman  zaman ağır biçimlere erişen rahatsızlığını fark eder. Psikoz ise hastanın düşünce,  davranış ve kişiliğindeki bozukluklardır dedi.

RUH SAĞLIĞI SORUNU GENLERLE DE ALAKALI

Alkolizm ve cinsel sapmaların psikoz sınıfına girdiğine dikkat çeken Dr. Erdoğan, Antisosyal kişilik bozukluğun genel belirtileri çocuklarda yalancılık, hırsızlık, evden kaçma, kavgacı olma, insan ve hayvana zalimce davranıp çevreye zarar verme, dürtüyü engelleyememe, saldırganlık davranışlarıdır ve kişi yaptıklarından pişmanlık duymaz dedi. Bağımlılığın da bir ruhsal hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Erdoğan, Sigara akciğer kanserinin en büyük sebebidir. WHO araştırmaları akciğer kanserinin yüzde 85'inin sigaradan oluştuğunu ispatlıyor. Sigara beyin damarlarında daralmaya yol açıyor ve insanı felç edebiliyor. Beyin kanaması, sigara içenlerde daha fazla görülüyor dedi. Ruh sağlığı bozuk olanların da topluma yaralı olabileceğine dikkat çeken Dr. Erdoğan, Albert Einstein ruhsal hastalığı olmasına rağmen insanlık adına yararlı işler yapmıştır. Ruh hastası Adolf Hitler ise 6 milyon insanın hayatına zarar vermiştir. Tolstoy, Von Gogh, Friedrich Nitsche gibi tanınmış insanlar da ruh sağlığı problemi yaşadılar dedi. Ruhsal hastalıklarda genetik, kültürel, sosyal ve çevresel etkenler olduğuna dikkat çeken Dr. Erdoğan, Kişinin ailesinde ruh bozukluğu varsa, diğer aile fertlerinin de ruh sağlığı problemi yaşaması oranı yüzde 15'tir. İkizlerde ise bu oran yüzde 40'a çıkabilir. Bu oran, genlere göre farklılık gösterir dedi. Her insanın sevmeye, sevilmeye ihtiyacı vardır diyen Dr. Erdoğan, İnsanın kabul görme, sevme, sevilme, güven duyma, başarılı olma gibi duygulanımlara ihtiyacı vardır. Kendimize inanalım, kendimizle uyum içinde olalım. Göreceksiniz ki ışık sizsiniz dedi.

Yaşam Haberleri

Şizofreni Hastalığına Yakalanan Ünlüler
Radyo Trafik'e Yeni Transfer
Evlerde Beslenen Kuşlar Alerjik Reaksiyona Neden Olabilir
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemiden 2021 için dersler çıkarılmalı”