Bakırköy Rehberlik Araştırma Merkezi ve Ataköy Atatürk İlköğretim Okulu işbirliği düzenlenen “İstanbul’u Düşlüyorum Gözlerim Kapalı” etkinliği İstanbul Ataköy’de yapıldı. Etkinliğin sunuculuğunu okulun 8. Sınıf öğrencisi Selim Eren ERYILMAZ yaptı.
Görme engelli bireylerin yaşadıkları sorunlara ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerine dikkat çekmenin amaçlandığı etkinliğe Bakırköy Kaymakam’ı Yakup VATAN, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Halis Kuralay, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılarından Ömer İlhan GÜNEŞ ve İdris ASLANTAŞ, Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bakırköy Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Hilmi EREN şunları söyledi: "Engeli olan insanlara en güzel yaklaşımı ecdadımızın verdi. Köroğlu, Bamsı Böyrek ve Manas destanlarında engelliye dair yaklaşımın güzel örnekleri bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet’in vasiyetnamesinde engellilere yönelik yapılacak işlerden bahsedilmiş. Bimarhaneleriyle, su ve musikiyle tedavi hizmetleriyle dünyada ilklerin örneklerini ecdamız vermiş. RAM olarak da kaynaştırma eğitimi kapsamında olmasına rağmen bazen bu öğrencilerin akranlarını geçtiğine ve ciddi başarılar elde ettiklerine şahidiz. Görme engelli bu öğrencilerin gösterilerinin de şimdi ve sonraki zamanlarda da başarılı olacaklarının bir ispatıdır. Her elmanın içinde ortadan kesildiği zaman güzel bir yıldız şekli çıkar, her elmadaki yıldız şekli gibi, her öğrencinin de başarılı olabileceği yeteneklerini gösterebileceği bir hususiyetinin olduğu ve içinde bir yıldız, cevher barındırdığı, önemli olanın bu yıldızı ortaya çıkarabilmektir."
Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan’da konuşmasında ilçe milli eğitim müdürlüğü olarak özel eğitime özel bir önem verdiklerini ve bu bağlamda özel eğitim kurumu en fazla olan ilçe olduklarını ifade etti. Özel eğitimi insani bir sorun olarak gördüklerini ve bu konuya uluslararası insan hakları anlayışını esas alarak baktıklarını ifade eden Özcan, bu konuda yapılacak her türlü çalışmaya özel bir istekle katıldıklarını ifade etti. Özcan sözlerine şöyle devam etti: “Engellilere yönelik çalışmaların geldiği nokta hem gelişmişliğin hem de sosyal devlet anlayışının ulaştığı düzeyi gösteren önemli bir göstergedir. Devletin özel eğitim konusunda yaptığı çalışmaları, attığı adımları büyük bir memnuniyetle takip ediyoruz. Bu konudaki çalışmalardan dolayı devletimize ve ilgili kurum yetkililerine özellikle şükranlarımı iletmek isterim. Velilere de şunu öneri yorum. Toplumun ön yargıları sizi engelli çocuklarınızla ilişkinizde olumsuz bir tavra yöneltmemelidir. Engelli bireylerle çalışmak zordur. Siz bu zorlu koşullarda inanılmazı başararak bu alana en büyük katkıyı sağlayacak kişilersiniz.”
Görme engelliler sınıf öğretmenlerinden Nuray BİLGİN ve Semra İYİSARAÇ’ın yönettiği etkinlikte görme engelli öğrenciler Büşra Ekmekçi, Mahfuz Erkoyuncu, Hilal Aladaş, ve Feride Bozgöz’ün ortak okudukları şiirler katılımcılar tarafından büyük bir beğeni topladı.
Ayrıca etkinlikte, görme engelliler öğretmeni Döne ŞAHİN tarafından hazırlanan “Gören ellerim ve ben” yazısı görme engelli öğrenci Murat Can HÖKENEK tarafından kabartma alfabeden okudu. Salondakilerse bu esnada gözyaşlarına hakim olamadılar.
Bununla beraber özel eğitim sınıfı öğrencisi Ezgi Balmuk, Orhan Veli’nin “ İstanbul’u Dinliyorum Gözlerim Kapalı” şiirini okudu. Görme engelli annesi ,Saadet Balmuk’un konuşması salonda duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Balmuk konuşmasında; “Engellilere yönelik toplumun önyargılarından, duyarsızlığından ve acıma tepkisinden rahatsız oluyoruz. Engelli bireyler ve aileler olarak acınmaya gereksinim duymuyoruz. Toplumdan en büyük beklentimiz engelli bireyleri olduğu gibi kabul edip onlara ihtiyaç duydukları alanda destek sunmalarıdır.” Dedi.
“İstanbul’u Düşlüyorum Gözlerim Kapalı” etkinliği uzman psikolojik danışman Hüseyin Şahin’in “Bakıp da Göremeyenler” ve Aybars Ak İlköğretim Okulu Müdürü Mahmet Karaoğlu’un engelliler için yazdığı şiirleri okumasıyla devam etti. Etkinlikte Yeditepe Halk Oyunları Derneği ve Halk eğitim Merkezi Sponsorluğunda Münevver ARIK ve Enver KURTULUŞ’un eğitimleri eşliğinde hazırlanan “Görme Engelli Öğrenciler Halk Oyunu Ekibi”nin gösterisi büyük beğeni topladı.
Etkinliğin sürpriz konukları ise görme engeline rağmen bir çok alanda önemli başarılara imza atan Selim ve Kerim ALTINOK kardeşler oldu. Selim ve Kerim ALTINOK kardeşler görme engeline rağmen hukuk alanında doktora yaptı. Konservatuar eğitimi alan Altınok kardeşler kabartma alfabelerle ilk satranç kılavuzunu hazırladı. Selim ve Kerim ALTINOK kardeşler in mini konseri katılımcılar tarafından büyük alkış aldı.
Görme engelli ikiz kardeşler Selim ve Kerim Altınok kardeşlere yine görme engelli olan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Halis Kuralay’ın çiçek vermesi ise manidar bir tablo oluşturdu.
Etkinlik teşekkür belgeleri ve plaket takdimleriyle son buldu.