Astım Ve Alerji Hastaları Tatilde De Dikkatli Olmalı

Alerjik yapıya sahip olan, alerjik astım, alerjik rinit (saman nezlesi), alerjik cilt ve göz hastalıkları olan hastaların yaz tatillerinde dikkat etmeleri gereken çok önemli noktalar vardır.

Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi


Kimi zaman odanızdaki halı, bazen de havuz suyundaki klor şikayetlerinizin tetiklenmesine neden olabilir.  Astım ve alerji hastaları tatile çıkmadan önce tüm riskleri hesaplamalı, kalacak yer ve şartların seçimi konusunda çok dikkatli olmalıdır. Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Soysal, astım ve alerji hastalarına sağlıklı tatil önerilerinde bulundu.

Alerjik yapıya sahip olan, alerjik astım, alerjik rinit (saman nezlesi), alerjik cilt ve göz hastalıkları olan hastaların yaz tatillerinde dikkat etmeleri gereken çok önemli noktalar vardır.

Tatilde gidilecek yöre, ulaşım şekli, kalınacak otel veya ev seçimleri özenle yapılmalıdır. Gidilecek bölge açısından, hava kirliliği olmayan, polenlerin yoğun olmadığı ve yüksek nem içermeyen yerler seçilmelidir.

“Araba ile yolculuklarda klima kullanılmalı, uçak yolculuğu yapanlar ise nefes açıcı ilaçlarını yanlarından ayırmamalıdır”

Yolculukta araba kullanılacaksa; camları açmak yerine klima kullanılması daha uygundur. Ancak araba klimalarının temizliğinin yapılması ve polen filtresi içermesi önemlidir. Arabaya binmeden yaklaşık 10 dakika önce klima çalıştırılmalı ve sonra arabaya binilmelidir. Ayrıca günün çok sıcak saatlerinde araba ile yolculuk yapmaktan kaçınılmalıdır.

Uçak yolculuğu esnasında kabin basıncı ve klimalar alerjik kişiyi olumsuz etkileyebilir. Yolculuk esnasında hastanın, acil durumlar için nefes açıcı ilaçlarını yanında bulundurması önemlidir.

Ev tozu alerjisi olanlar bunlara dikkat etmeli!

Otel odasının halı ile kaplı olması, özellikle ev tozu (akar) alerjisi olanlar açısından tehlikelidir. Mümkünse halı ile kaplı olmayan odalar tercih edilmelidir. Ayrıca kalınacak odanın havalandırma sistemi yüksek kalitede olmalıdır.

Havuz suyundaki klor astımın tetikleyicisi olabilir

Havuz suyundaki klor, özellikle alerjik astım hastalarında nefes darlığını tetikleyici bir etken olabilir. Ayrıca klor, ciltte ve gözde de yanma, kızarma, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Önlem olarak havuzdan çıktıktan hemen sonra duş alınması önemlidir.

Güneş alerjisi olanlar 10.00 -16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamalı

Güneş alerjisi, yaz tatillerinde karşılaşılabilecek başka bir sorundur. Güneş, ciltte ve gözde reaksiyon yaratabilir. Bu nedenle 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamak, gözlük ve şapka ile korunmak, güneş koruyucu ve yüksek koruma faktörlü kremlerle cildi korumak önemlidir.

Yüzme ve yürüyüş alerjik astım hastaları için önerilen sporlardır. Ancak bu tür sporların güneşin çok yoğun olduğu saatlerde yapılması uygun değildir.

Şikayetleriniz azaldığı için düzenli kullandığınız astım ve alerji ilaçlarınızı ihmal etmeyin!

Astım ve alerji hastalarının birçoğu yaz döneminde şikayetleri hafiflediği için ilaçlarını ihmal edebilir. Ancak kontrolsüz bir alerji ve astım yaz tatillerinde hızla alevlenerek sorun yaratabilir. Rahat bir tatil geçirebilmek için tüm önlemlerin alınması ve gereken ilaçların düzgün kullanılması büyük önem taşımaktadır.   

Valizinize önce ilaçlarınızı koyun!

Tatil öncesi astım ve alerji hastalarının yapması gereken en önemli hazırlık; düzenli kullandığı ilaçların, acil durumda kullanılacak ilaçların, cilt, burun ve göz alerjileri için kullanılabilecek krem ve damlaların mutlaka önceden hazırlanarak valize yerleştirilmesidir. Ayrıca bone, şapka ve gözlük de valizde mutlaka bulunması gereken koruyucu eşyalardır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel-sağlık Haberleri