AŞIRI KAYGI SINAV BAŞARISINI ETKİLİYOR

Psikiyatri Uzmanı Dr. Bülent Çekem, KAYGININ aşırısının hem çalışma sürecindeki hem de sınav sırasındaki performansı olumsuz etkilediğini söyledi.
GAZİANTEPHABERLER.COM - Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Bülent Çekem, genelde olumsuz olarak değerlendirilen kaygının bir miktarının hayatın sürdürülmesi için son derece gerekli ancak, aşırısının hem çalışma sürecindeki hem de sınav sırasındaki performansı olumsuz etkilediğini söyledi.
 
Dr. Çekem, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde düzenlenen "Sınav Kaygısı" konulu halka açık konferansta, kaygının kişi duygusal ya da fiziksel baskı altındayken ortaya çıkan bir tepki olduğunu hatırlatarak, sınav kaygısının, bireyin sınav anında potansiyelini tam olarak kullanamamasına yol açtığını kaydetti. "Kaygı, genel olarak olumsuz bir duygu olarak değerlendirilse de aslında hayatımızı sürdürmemiz için son derece gereklidir. Bir miktar kaygı duymazsak ne ders çalışırız, ne sınava gireriz, ne de işe gideriz" diyen Dr. Çekem, sınav kaygısının temelinde bu düşüncenin bulunduğunu ancak kaygının aşırı düzeyde olduğunda hem çalışma sürecinde hem de sınav sırasındaki performansı olumsuz etkilediğini bildirdi. Bunun yanında, en önemli kaygı nedenlerinin zamanı etkin kullanamama ve hazır olamama, fizyolojik ihtiyaçların karşılanmaması (uykusuzluk, yanlış beslenme, yeterince dinlenmeme) ve felaket yorumları içeren düşünceler olduğunu anlatan Dr. Çekem, şöyle devam etti:

"Çocuğunuzdan beklediğiniz başarı düzeyi, çocuğunuza ders çalışması konusunda yaptığınız baskılar, sınavı kazanamayınca ne olacağı konusunda verdiğiniz olumsuz örnekler, çocuğunuzun kaygı yaşamasına ve başarısız olmasına neden olabilir. Çocukların sınav kaygısı yaşayıp yaşamadığı konusundaki bilgiyi, kendisine ve öğretmenlerine sorarak araştırabilirsiniz. Çocuk ders çalışmaktan rahatsızlık duyuyorsa, ders çalışmayı sürekli erteliyorsa, derslerle ilgili konuşmalardan kaçınıyor veya geçiştiriyorsa ya da saatlerce ders çalışıyor ancak çalıştığı konuyu anlamıyor ve kendisinden beklenen başarıyı gösteremiyorsa, sınav stresi yaşıyordur."
 
Dr. Çekem, çocuğun sınavda terlemesi, kalbinin sıkışması, ellerinin titremesi, nefesinin daralması, çok heyecanlanması, sürekli başarısız olacağını düşünmesi, sınava konsantre olamaması ve başarısının düşük olması halinde bir psikolojik danışmana başvurulmasının yararlı olacağını da sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikiyatri Haberleri