Aşırı Ayrıntılı Düşünenlerin İşleri Yarıda Kalır

"Abartılı bir şekilde ayrıntılı düşünen kişiler, eğlenceye, sosyal aktiviteye çok zaman ayıramazlar, sürekli çalışırlar. Kısa sürede bitirebilecekleri bir işi ayrıntıcı oldukları için uzun sürede bitirirler "

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi  Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yelda Yenilmez, "İnce  düşünen kişiler, eğlenceye, sosyal aktiviteye çok zaman ayıramazlar, sürekli  çalışırlar. Kısa sürede bitirebilecekleri bir işi ayrıntıcı oldukları için uzun  sürede bitirirler. Bu yüzden vakitlerinin çoğunu çalışmaya harcarlar" dedi.

Yenilmez, ince düşünen insanların  düşüncelerinin geri planında hep hata yapma korkusunun bulunduğunu belirterek, mükemmeliyetçi olduklarını söyledi.

Bu tip insanların detaylarla çok fazla uğraştığını ifade eden  Yenilmez, "Çok titiz düşünürler, ayrıntılara çok takılırlar. Halk arasında 'kılı kırk yaran' insanlardır. Yaptıkları işin ayrıntılarıyla uğraşmaktan dolayı  işlerini zamanında bitiremezler, bu da onlarda ayrıca sıkıntı yaratır" diye  konuştu.

Yenilmez, bu insanların duygularıyla hareket etmediğini, her zaman  mantıklarıyla hareket ettiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İletişimleri çevreyle oldukça kısıtlıdır. Hataya karşı toleransları  çok düşük olduğu için çevredeki insanların kendileri gibi olmalarını beklerler.  Genelde kendileri gibi insanlarla çalışmak isterler. Büyük kararlar verirken her  zaman bu kararı ertelerler. Bu kişilik yapısını kadınlara oranla erkeklerde 2 kat  daha fazla görüyoruz. İnce düşünen insanlar çok çalışkandır. İnce düşünen  kişiler, eğlenceye, sosyal aktiviteye çok zaman ayırmazlar, sürekli çalışırlar.  Kısa sürede bitirebilecekleri bir işi ayrıntıcı oldukları için uzun sürede  bitirirler. Bu yüzden vakitlerinin çoğunu çalışmaya harcarlar."

Yenilmez, bu tip insanların çevresindeki insanların da kendisi gibi  detaycı ve ayrıntıcı olmasını istediğini dile getirerek, "Bu insanlar, ahlaki  değerlere çok bağlıdırlar. Çok tutucu insanlardır. Bu insanlar, hata yapma  konusunda yoğun korku yaşıyorlar. Yaptıkları işe dönüp dönüp bakarlar. Uzunca bir  terapi sürecine almak gerekiyor. Bu kişilerin terapisi de doktorlar için zor bir  süreç çünkü her şeyi kontrol etmek isterler" şeklinde konuştu. 

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri