TRT - Amerikan Tıp Derneği dergisinde yayınlanan araştırmada aralarında difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, su çiçeğinin bulunduğu 13 hastalığın, aşılar sayesinde hem hastalık hem de ölüm oranlarında büyük düşüş sağlandığı kaydedildi.
Araştırmaya göre Amerika Birleşik Devletleri'nde 1936-1945 yılları arasında yılda ortalama 21 bin kişide difteri hastalığı belirlendi ve bu hastalardan her yıl bin 800'ü kurtarılamadı. 2006 yılında ise difteriden ölen olmadı.
1953-1962 yılları arasında her yıl ortalama 500 bin kızamık vakası görüldü ve yılda ortalama ölüm 440 olurken, 2006 yılında ABD'de kızamık aşısı sayesinde vaka sayısı 55'e düştü ve kızamıktan ölen olmadı.
Zorunlu aşı uygulaması sonucu kabakulak hastalığında yüzde 95.9, tetanos vakalarında yüzde 92.9 ve boğmaca hastalığında yüzde 92.2 oranında azalma oldu. Tetanos ve boğmacadan ölümlerde yüzde 99 azalma görüldü.
ABD'de çocukların okullara kaydında zorunlu aşıları olduklarını gösteren belge isteniyor. Aileler zorunlu aşıya dini ya da başka bir nedenle karşı iseler bu durumu da yazılı olarak bildirmek zorundalar.
Araştırmada, aşıların güvenli olmadığı ya da başka gerekçelerle yaptırmayanların hem kendilerinin hem de temasta bulundukları kişilerin sağlığını tehlikeye attıkları vurgulanıyor.