New York Üniversitesi, Grossman Tıp Fakültesi'nden bir araştırma ekibi, ocak ayında yayımlanan çalışmalarında, sanrılara yol açtığı bilinen psilosibinin tek bir dozunun, kanserin neden olduğu stres ve endişe problemlerini çözmede antidepresan etkisi gösterdiğini ortaya koydu. Uzmanlar, psilosibinin psikoterapiyle desteklendiği takdirde 5 yıla kadar kansere bağlı varoluşsal ve duygusal problemleri ortadan kaldırdı sonucuna ulaştı.
Araştırmada, "Sonuçlara göre psilosibin destekli psikoterapi, psikiyatrik ve varoluşsal sıkıntılar, yaşam kalitesi ve ruhsal sağlıkta iyileşmeyi kolaylaştırdı. Altı buçuk haftalık bir takipten sonra katılımcıların yüzde 60 ila 80'i klinik olarak anlamlı antidepresan ya da anksiyolitik yanıtlar vermeye devam etti" ifadeleri kullanıldı.
Uzmanlar, tek doz psilosibinin ardından 1. ve 2. takiplerde hastalarda kaygı, depresyon, umutsuzluk, moralsizlik ve ölüm korkusunda azalmaların gözlemlendiğini ifade etti. 4,5 yıl sonra yapılan ikinci takipte hastaların yüzde 60 ila 80'inde antidepresan ve kaygı giderici yanıtların alınmaya devam ettiği belirtildi.
Araştırmacılar, söz konusu çalışmanın sonucuna göre, psilosibin ile kolaylaştırılmış tedavinin, hayatı tehdit altında olan kanserli hastaların psikolojik, duygusal ve ruhsal refahını artırabileceğini öne sürdü.
Sonuçların, tek bir dozun bu kadar uzun süre olumlu etki sağlamasının nasıl mümkün olabildiğine ışık tutabileceğini belirten araştırmacı Gabby Agin-Liebes, "İlaç, hastayla uzun süre kalan ve bakış açısıyla zihniyetini tamamen değiştirebilen derin, anlamlı bir deneyimi kolaylaştırıyor gibi görünüyor" şeklinde konuştu.