Arap Emirlikleri ".islam" Uzantılı Domainlere Karşı Çıktı

Türk firması Asia Green '.islam' uzantısının haklarını satın almak için yaptığı başvuruya Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Hindistan hükümetlerinden itiraz geldi.

Türk firması Asia Green IT System Bilgisayar San. ve Tic. Ltd. Sti.'nin İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu'na (ICANN) '.islam' uzantısının haklarını satın almak için yaptığı başvuruya Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Hindistan hükümetlerinden itiraz geldi.


Internetteki teknik ve idari konuları koordine etmekle yükümlü ICANN'a yapılan başvurulara Türkiye'nin de dahil olduğu 50 ülkenin temsil edildiği Devlet Tavsiye Komitesi(GAC) aracılığıyla hükümetler itiraz edebiliyor. ICANN bu itirazları kabul etmek zorunda değil ancak kabul etmemesi için güçlü nedenlerinin olması gerekiyor. GAC yapılan 250 itirazı ve nedenlerini internet üzerinden yayımladı.

Hindistan hükümeti '.islam' uzantısına yaptığı itirazda ülkelerinde yaşayan 120 milyon Müslüman'ın böyle bir talebi bulunmadığı ve bu uzantı doğru bir şekilde dağıtılmazsa ülkede dinler arası gerginlik yaratabileceğini belirtti.

BAE'den yapılan itirazda ise hassas bir ismin özel bir şirketin kontrolüne verilemeyeceği ve başvuran firmanın sadece birkaç destek mektubu gösterdiğini yani 1.6 milyarlık Müslüman nüfusun desteğini almadığı ifade edildi. Bunun yanında her dine inanan gibi İslam dinine mensup kişilerin hassasiyetleri bulunduğu ve bu hassasiyetlere uymadan '.islam' uzantısını kullanacak bir sitenin gerginlik yaratabileceği söylendi.

Yeni uzantı başvurusu ICANN'a 185 bin dolar yatırılarak yapılıyor. Talebinizin reddedilmesi durumunda bu paranın yüzde 80'i iade ediliyor. Şu an için yeni uzantılar başvuru ve itiraz aşamasında. Özellikle devletlerden gelen yoğun itirazlara rağmen ICANN'ın yeni uzantılara 2013 itibarıyla izin vermesi bekleniyor.

Yaşam Haberleri

Şizofreni Hastalığına Yakalanan Ünlüler
Radyo Trafik'e Yeni Transfer
Evlerde Beslenen Kuşlar Alerjik Reaksiyona Neden Olabilir
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemiden 2021 için dersler çıkarılmalı”