Ömür EMLİK / Akşam
POLİTİK psikoloji uzmanı Prof. Dr. Vamık Volkan, Arap Baharı'nı bekleyen olası tehlikeleri değerlendirdi. Volkan, Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerde değişimi sağlayan alt grupların karizmatik bir lider etrafında toplanmamasının yeni çatışmalara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Ankara Üniversitesi Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde düzenlenen panele katılan Prof. Dr. Vamık Volkan, Arap Baharı sürecini değerlendirdi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu'nun da katıldığı toplantıda, sürecin ilerlemesinde kritik noktalara dikkat çeken Volkan şunları söyledi:
'BAHAR' DENİLEREK İDEALİZE EDİLİYOR: Yaşanan olaylar 'bahar' denilerek idealize ediliyor. Bahar, çiçek gibi kavramlar olumlu şeyler çağrıştırıyor. Ama sürecin nereye gideceğini henüz tam olarak bilmiyoruz. Böyle durumlarda toplum bir travma yaşadığında, gerilemeye girme ihtimali belirir. İlk etkiler geçtikten sonra Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerde halkın karizmatik lider arayışı başlayacak.
KARİZMATİK LİDERLER ÇIKMALI: Toplumsal hareketleri etkileyen birçok unsur var. Hareketler de birçok alt grubun katılımıyla gerçekleşiyor. Yeni durumda bu alt gruplar arasında olası çatışmaları engelleyecek ve ortak iyi niyeti temsil edecek karizmatik liderler çıkmazsa çatışma başlıyor. Büyülü düşüncelere ya da dine olan ilgi artabilir, aşırıcılık ortaya çıkabilir.
ARINDIRMA SÜRECİ TEHLİKELİ: Arap Baharı gibi değişimlerin yaşandığı toplumlarda 'Şimdi biz kimiz?' sorusu gündeme geliyor. Toplum 'üstündeki pis paltoyu' atıyor. Bu durumu arındırma süreci olarak adlandırıyoruz. Eskide olan her şeyi kötü görüyor. Bu yaklaşım da süreçleri çok tehlikeli hale getirebilir.
ÖNCELİK ETNİK KİMLİKTE: Arap dünyasında şu an Türk Başbakanı'na karşı bir sevgi oldu. 'Hepimiz Müslümanız' liderliğinden bahsediliyor. Ama politik psikolojide öncelik etnik kimliktedir. Ben Mısırlı'yım, Suudi Arabistanlı'yım gibi. Bu anlamda yerel liderlerin ortaya çıkma ihtimali yüksek