Antidepresanlar doğurganlığı etkiler mi?

Antidepresanlar çok yüksek dozda kullanıldığında cinsel fonksiyonu olumsuz yönde etkileyebilir. Tedavi dozunda kullanılması ve iyi takip edilmesi gerekir.

Cep telefonu, dizüstü bilgisayar, dar kot pantolon, kas geliştirici ilaçlar, antidepresanlar, aşırı sıcak banyo kısırlığa yol açar mı? Anadolu Sağlık Merkezi Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Aydın Arıcı, birçok kişinin merak ettiği bu soruların cevabını verdi ve kısırlık hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı.

Kas geliştirici ilaçlar kısırlığa neden olur mu?
Vücudunu geliştiren, daha fazla kas yapmak isteyen erkeklerin kullandığı bazı ilaçlar kasları geliştirirken sperm fonksiyonunu hemen hemen sıfıra indirir.

Antidepresanlar doğurganlığı etkiler mi?
Depresyon cinsel fonksiyonları olumsuz etkileyen öne önemli etkendir. Erkekte iktidarsızlık, kadında cinsel isteksizlik olabilir. Bu gibi durumlarda antidepresanların faydası vardır. Ancak çok yüksek dozda kullanıldığında cinsel fonksiyonu olumsuz yönde etkileyebilir. Tedavi dozunda kullanılması ve iyi takip edilmesi gerekir.

Aşırı kilo ya da zayıflık kısırlığa yol açar mı?
Kilo hem testisleri hem de yumurtalıkları olumsuz yönde etkiler. Aşırı kilo kadınların düzensiz yumurtlamasına, aşırı zayıflık da hiç yumurtlamamaya neden olur. Dolayısıyla en doğrusu ideal vücut ölçülerinde olmaktır.

Dar kot pantolon giymek kısırlığa neden olur mu?
Bu doğru fakat fazla abartılacak bir konu değildir. Çok dar kot giyilmesi testisin vücuda daha çok yapışması ve ısısının artmasına neden olur. Bu da sperm durumunu biraz etkileyebilir ama bunun ciddi boyutlarda olduğunu düşünmek doğru değildir. Böyle bir durum ancak sınırda sperm sayısı olan kişileri etkileyebilir.

Cep telefonu kısırlığa yol açan nedenlerden midir?
Tüm cihazların bir arada zararlarının olacağı aşikar. Dolayısıyla bu aletlerin mümkün olduğunca vücuda yakın tutulmaması gerekir. Diğer taraftan şu ana kadar cep telefonlarının üreme fonksiyonlarını etkilediğine dair kanıtlanmış bir bilgi bulunmuyor.

Dizüstü bilgisayar erkeklerde kısırlığa yol açar mı?
Bu durum dizüstü bilgisayar kullanım süresiyle alakalıdır. Bütün gününü diz üstü bilgisayarla geçiren ve testis bölgesi bu nedenle sürekli sıcak kalan kişilerde üreme fonksiyonları olumsuz etkilenir.

Kistler, kadınlarda kısırlığa neden olur mu?
İçi kan dolu olması nedeniyle çikolata kisti olarak adlandırdığımız, sızı ve yapışıklıklara neden olan kistler tüplerin tıkanmasına ve kısırlığa neden olabilir. Su kistleri ise genellikle kısırlık sebebi değildir.

İleri yaşta görülecek kabakulak kısırlığa yol açar mı?
Hayır, kabakulak yapısal bozukluğa sebebiyet vermez.

Çocukluk döneminde yapılan aşılar kısırlık neden mi?
Şu ana kadar hiçbir aşının kısırlığa yol açtığı kanıtlanmadı. Bazı aşıların yan etkileri olabilir, ancak tetanozdan tutun da, difteri veya kabakulak aşısına kadar çocukluk döneminde tüm aşıların mutlaka yapılması gerekir.

Doğum kontrol hapları kısırlığa yol açar mı?
Doğum kontrol haplarının doğurganlığı olumsuz yönde etkilediğine dair kanıtlanan bir çalışma bulunmuyor.

Aşırı sıcak banyo kısırlık nedeni midir?

Çok sıcak banyo, testislerin fazla ısınmasına neden olur. Çok sıcak hamamlar, jakuziler ya da testis ısısını artıracak yol şoförlüğü, fırıncılık, ocakçılık gibi bazı meslekler kısırlıkta etkili olabilir.

Erken yaşta menopoza girmiş bir kadın çocuk sahibi olabilir mi?
Çok genç yaşta menopoza girerek yumurtalarını yitirmiş kadınların çocuk sahibi olması yumurta nakliyle gerçekleşiyor. Sağlıklı bir kadından alınan yumurtanın eşinin spermiyle döllenerek rahmine yerleştirilmesiyle çocuk sahibi olabiliyor. Ancak birçok ülkede uygulanan yumurta nakli dediğimiz bu işlemin ülkemizde yapılması kanunlarla yasak. Bunların yanı sıra erken menopoza giren kadınlara uygulanan östrojen tedavisiyle kenarda kalmış bir yumurta gelişimi ve sonucunda hamilelik de olabiliyor. Bu ihtimal yüzde 1’in altındadır.

KAYNAK: ntvmsnbc

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aile Sağlığı Haberleri