HABER7.COM - Sorunun fazla tanınmaması nedeniyle, çocuğuna karşı sevgi duyamayan anneler bunun nedenini anlayamıyor, çocuk ise sevgisiz büyümeye mahkûm kalıyor. Bu durum hem annede hem çocukta ruhsal sorunlara yol açıyor...
TEK BEDENDE ÇİFT KİMLİK
Çukurova Üniversitesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demirhan, "aynı bedende farklı DNA'lar" ya da "Tek bedende çift kimlik" diye tanımlanan kimerizmin, kadının dünyaya getirdiği çocuğuna karşı sevgisiz kalmasına, bunun da hem çocuk hem annede ağır ruhsal sorunlara yol açtığını bildirdi. Prof. Dr. Demirhan, "kimerizm"in uluslararası araştırmalarla kanıtlanmış bir kromozom bozukluğu olmasına rağmen yeterince bilinmediğini belirtti.
İKİZ YERİNE TEK DOĞUNCA
Kimerizmin, döllenmiş iki yumurtanın birleşmesi ve ikiz doğacağı yerde, tek bebeğin doğması sonucu oluştuğunu ancak dünyaya gelen bu bebeğin vücudunda farklı DNA'lar taşıdığından habersiz olduğunu ifade eden Demirhan şunları söyledi:
"Bu tür vakalarda örneğin, kadının kalbi kendisine, akciğerleri dünyaya gelemeyen ikizine, sağ taraftaki yumurtalıkları kendisine, sol taraftaki yumurtalıkları ise yine ikizine ait olabiliyor. Bu durumda, bu kadın hamile kaldığında dünyaya gelen bebek doğamayan ikizinin DNA'sını taşıyabiliyor. Yani, kadının DNA profili ile dünyaya getirdiği bebeğin DNA profili birbirini tutmayabiliyor." Demirhan, kimerizm vakasında kadının, dünyaya gelemeyen ikizinin DNA'larıyla dünyaya gelen bebeğine karşı sevgi beslemezken, kendi DNA'sını taşıyan bir diğer çocuğuna daha fazla sevgi duyabildiğini belirterek, şöyle devam etti:
SORULAR CEVAPSIZ KALIYOR
"Kadın, kendisinin dünyaya getirdiğinden emin olduğu, yani hastanede bir başka bebekle karışımın söz konusu olmadığını bildiğinde, bu kez ruhsal bunalım yaşıyor. Bebeğine karşı neden sevgi besleyemediği sorusuna cevap bulamıyor. Buna karşın dünyaya gelen bebek de sevgisizlikten kaynaklı sorun yaşıyor. Demirhan, bu durumun anne ve bebekte yarattığı psikolojik tahribatın yanı sıra, adli bilimcilere de sıkıntı yaşattığını, DNA testlerinin doğruluğunu tartışılır hale getirdiğini kaydetti.
TÜP BEBEK SORUNU ARTIRABİLİR
Son yıllarda yaygınlaşan tüp bebek uygulamalarının da ileride kimerizm vakalarında artışa yol açabileceğini savunan Demirhan, "Çünkü bu uygulamalarda, iki embriyonun aynı anda döllenmesi olasılığını artırıyor" dedi. Demirhan, kimerizm vakalarıyla ilgili Ruh Sağlığı Hastanesi’yle işbirliği içinde olduklarını, çocuğunu reddeden, bu yüzden tedavi gören hastaların ÇÜ'ye yönlendirildiğini belirterek şöyle devam etti:
ARAŞTIRMAYI İSTEMİYORLAR
"Üniversitemize yönlendirilen anneler, DNA araştırmasını kabul etmiyorlar. 2-3 bin YTL'ye mal olan bu teşhisin bedeli sosyal güvenlik kurumlarınca karşılanıyor. Ancak, toplumsal baskılar buna izin vermiyor. Anne, ‘çevre ne der’ korkusuyla araştırma yapılmasına izin vermiyor."