Anne Sütü, Bebeğin Ruh Halini de Etkiliyor!

Anne sütü hijyeniktir, sağlıklıdır, ekonomiktir ve psikolojik yararları da vardır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sırrı Bektaş, bebek beslenmesinde anne sütünün öneminin sayılamayacak kadar çok olduğunu vurguluyor.

Anne sütü hijyeniktir, sağlıklıdır, ekonomiktir ve psikolojik yararları da vardır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sırrı Bektaş, bebek beslenmesinde anne sütünün öneminin sayılamayacak kadar çok olduğunu vurguluyor. Fakat sacayağı denilen bir üçleme olduğunu belirten Prof. Dr. Bektaş, bunları şöyle sıralıyor:

a) Anne sütü hijyeniktir, yani mikrop barındırmaz buna karşılık tüm mikrop çeşitlerine karşı koruma özelliği vardır. İçinde canlı olarak koruyucu hücreler bulunur. Hastalıklara karşı antikorlar içerir. Bağırsakta bulunan faydalı bakteriler anne sütü ile beslenip çoğalırlar ve bebeği korurlar.

b) Ekonomiktir, hiçbir masrafı yoktur, son derece besleyicidir, 6 ay boyunca başka hiçbir şey verilmeksizin (su dahil) bebeği besleme özelliği vardır.

c) Psikolojik yararları çoktur. Anne sütü alan bebekler ileride sosyal ve psikolojik olarak daha dengeli olurlar. Daha mutludurlar. Annesini göğsünde iken ten teması onu yaşamı boyunca daha mutlu yapar. Annesi ile göz teması sayesinde otizm, hiperaktivite ve konsantrasyon bozuklukları daha az görülür.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

Anne sütünde bebeklerin bağışıklığını artıran ve sürdürülebilir olmasını sağlayan birçok hücre ve madde olduğunu belirten Prof. Dr. Bektaş, "Bunlar arasında lenfosit dediğimiz hücreler, birçok antikor ve enzimler, prebiyotik dediğimiz bebeklerin bağırsağında bulunan faydalı bakterileri besleyen maddeler sayılabilir" diye konuşuyor.
Bektaş, bebeklerin günlük süt ihtiyacı ile ilgili olarak ise şu bilgileri veriyor:
"Bebeklerin günlük süt gereksinimi onların kilolarına göre hesaplanır. Bebeğin kilosu 150 ile çarpılırsa 24 saatteki süt ihtiyacı bulunmuş olur. Diğer bir deyimle ilk 6 ayda bebekler kilo başına 150 cc. süte gereksinim duyarlar. Örneğin 5 kilo gelen bir bebek günde 750 cc. civarında süt alırsa bu onu yeterince beslemiş olur.''

 

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı