Anne karnında uyku alışkanlığı

Hamilelikte anne adayı tarafından tüketilen alkolün yanı sıra düşük ağırlıklı doğumun, bebeklerin uyku düzenini olumsuz etkilediği belirlendi.

Amerikan Uyku Bilimi Akademisince yaptırılan, sonuçları “Uyku” dergisinin ağustos sayısında yayımlanan “Çocuklarda Kalitesiz Uykunun Hamilelikteki Temelleri” başlıklı araştırmaya göre, hamilelikte alkol tüketen annelerin bebekleri ile küçük doğanlar, diğer bebeklere oranla daha kısa ve “huzursuz” uykuya sahip oluyor.           

Bebeklerde 7.7 saatin altındaki gece uykusu “kısa” kabul ediliyor. Araştırmaya göre, hamilelik sırasında alkol tüketen annelerin bebekleri, alkol tüketmeyenlerin bebeklerine oranla kısa uyku sorununu 2.5 kat daha fazla yaşıyor. Anne adayının alkol kullandığı gebelik sürecinden doğan bebekler, normal bebeklere oranla 3.6 kez daha fazla sık uyanma nedeniyle “randımansız uyku” olarak nitelendirilen uyku sorununu yaşıyor.  

Araştırmayı yürüten ekibin başında bulunan Helsinki Üniversitesinden Dr. Katri Raikkönen, küçük miktarlarda bile olsa, gebelikte kullanılan alkolün bebeğin uyku süresi ve kalitesi üzerinde etkili olduğunun unutulmaması gerektiğini kaydetti.
    
KÜÇÜK DOĞANLAR VE SEZARYEN DOĞUM DA UYKUDA ETKİLİ

Araştırmaya göre, “küçük” olarak dünyaya gelen bebekler de benzer uyku sorunlarını daha sık yaşıyor. Araştırmanın ulaştığı ilginç sonuçlardan biri de sezaryen doğum ile dünyaya gelen bebeklerin normal doğanlara oranla daha kısa uyku dilimlerine sahip olması.
Bu alanda öncü sayılabilecek bulgulara ulaştıklarını ifade eden Dr. Raikkönen, çalışmaya, gebeliğin 37. haftasından başlayarak 8 yaşına kadar takip edilen 289 çocuğun katıldığını bildirdi.

UYKU KALİTESİNİN ÖNEMİ

Raikkönen, bebeklikteki uyku miktarı ve kalitesinin çocuğun gelişimi açısından hayati rol oynadığına işaret ederek, uyku sorununun ailelerin karşısına birkaç yıl sonra başka sorunlar olarak gelebileceği uyarısında bulundu.

Dr. Raikkönen, az ve kalitesiz uyku ile obezite, depresif davranışlar, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve zayıf sinirsel fonksiyonlar arasında bağlantı bulunduğunu kaydetti.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel-sağlık Haberleri