Anne Baba rolü üstlenen çocuklar

Okula gönderilmeyen kız çocukları, annelerinin kaderini yaşamaya mahkum olurken, ev işlerinde annelerine yardımcı olan kızlar, küçük kardeşlerinin bakıcılığını da üstleniyor.

Diyarbakır’da Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Yetiştirici Sınıf Öğretim Programı (YESÖP) kapsamında 9 bin 800 çocuk okullaşırken, 5 bin çocuğun okula kazandırılması için çalışmalar sürüyor.

Ancak, bölgede anne ve babanın rolünü üstlenen çocuklar okula gönderilmiyor. Okula gönderilmeyerek evde kalan kız çocukları, annelerinin kaderini yaşamaya mahkum olurken, ev işlerinde annelerine yardımcı olan kızlar, küçük kardeşlerinin bakıcılığını da üstleniyor.

Özellikle kırsal kesimde ailedeki çocuk sayısının fazla olması nedeniyle kız çocukları kendilerinden küçük kardeşlerine bakarak bir nevi kardeşlerine annelik yaparken, su taşıma, temizlik, ev işlerinde annesine yardımcılık, tarlada çalışma ve hayvan bakma gibi işlere koşuşturuyor.

Evde nüfusun fazla olması, babanın yaşlı ya da hasta olması gibi nedenlerle de, erkek çocuklar evde babanın rolünü üstlenerek, çalışarak ailesinin geçimini sağlıyor. Aile çocuğu okula göndermek yerine, evin geçimini sağlamak amacıyla çeşitli işlerde çalışmasını istiyor.

Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Faysal Yaşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır’da 6-14 yaş grubunda olup okula gidemeyen öğrencilerin okula kazandırılması amacıyla Yetirici Sınıf Öğretim Programı uygulaması kapsamında çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin belirli bölgelerinde YESÖP’lü çocuk sayısının fazla, özellikle de bölgede hedef kitlenin daha fazla olduğunu kaydeden Yaşa,  Diyarbakır’da 6-14 yaş grubunda olup okula gitmeyen çocukların tespit edildiğini, 17 ilçe milli eğitim müdürlüğü olarak bu çocukların neden okula gitmediklerini belirlediklerini anlattı.

Çocukların aileleriyle görüşüldüğünü, okula gitmeme nedenlerinin ortaya çıkarıldığını ifade eden Yaşa, nedenleri çözmeye çalışarak kurdukları ekiplerle aileleri ikna etmeye çalıştıklarını bildirdi.

-OKULLAŞMA ORANI ARTTI-

Ailelerin tek tek ziyaret edildiğini kaydeden Yaşa, şöyle dedi: "Ailenin okula göndermeme nedeni maddi sıkıntı ise bunu gidermeye çalışıyoruz. Çocuğun bulunduğu yerde okul yoksa onları taşımalı sisteme alıyoruz. Eğer nüfusta kimlikle ilgili sorunları varsa bunlar çözülüyor. Yoğun çalışmalar sonucu okula gitmeyen çocuk sayısı 5 bin 600’e düşürüldü. 2008 şubat ayından bu yana da 9 bin 800 çocuk okullaştırıldı. Bunlar için yaklaşık 340 sınıf açıldı. Haftalık hızlı programlarla bu çocukları eğiterek yaşıtlarının sınıflarına yerleştirdik. Bu çalışma Diyarbakır’da okullaşma oranının yükselmesini sağladı. 2007 yılında okullaşma oranı yüzde 95.25 iken, bu yıl yüzde 98.87’e yükseldi. Diyarbakır’da bu konuda çok başarı sağlandı."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri