Anaokuluna Gitmemiş Çocuklarda Okula Alışma Gecikebilir

Psikiyatrist Özalp Einci, anaokuluna gitmemiş çocuklarda okula alışma ve anneden ayrılma sürecinin çocuk ve aile açısından sıkıntılı bir süreç olarak karşılarına çıktığını söyledi.

Einci okula alışma ve uyum sağlamada zorluk yaşayan çocukların bir bölümünde okul fobisi olarak adlandırılan okuldan korku bozukluğunu gördüklerini belirtti.

Okul fobisi olan çocuklarda anneden ayrılma ile ilgili kaygılar, okulda annesi olmadan kalamama ve kimi zaman da karın ağrısı gibi bedensel şikâyetler görüldüğünü ifade eden Einci, "Aile üyelerinde ve özellikle annede kaygı, endişe ve evham şikâyetleri olan çocuklarda okul fobisi daha sık görülmektedir. Bu tür belirtiler gösteren çocukların bir çocuk ruh sağlığı uzmanı hekimden yardım almaları gerekmektedir. Bizler çocuk ruh sağlığı uzmanı hekimler olarak aile ve öğretmenin de tedaviye katılımıyla okul fobisini başarı ile tedavi etmekteyiz. Tedavide çocuğun basamaklı olarak okula alışmasını hedefleyen psikoterapi yöntemleri ve gereken durumlarda ilaç tedavilerini kullanmaktayız." dedi.

Einci, okul çağındaki çocuklarda aşırı hareketlilik, sabırsızlık ve dikkat eksikliği belirtilerinin sık sık görüldüğünü ve bu 3 belirtinin de çocuğun ders başarılarını, arkadaş ilişkilerini ve aile ilişkilerini etkileyecek boyutta ise bu durumu Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olarak yorumladıklarını belirtti.

Son yıllarda yapılan çok sayıda araştırma DEHB'nin okul çağı çocuklarda yüzde 3-8 oranında görüldüğünü hatırlatan Einci, "Ortalama her 20 kişilik sınıfta bu belirtileri yaşayan en azından bir çocuk olduğunu düşünebiliriz. Bu anlamda DEHB bir halk sağlığı sorunudur. DEHB'li çocuklar derste aşırı hareketli olan, ayakta gezen, otursa bile sırada kıpır kıpır olan, derse dikkatini veremeyen, unutkan olan çocuklardır. Bilinmesi gereken önemli bir konu DEHB'nin zekâ ile direk bir ilişkisi olmadığıdır. Yani zeki çocuklarda da DEHB görülebilir. Bu belirtilerin olduğu çocuklar derse dikkatini odaklayamazlar ve kapasitelerinin altında bir başarı gösterirler." diye konuştu.

DEHB'in sık görülen bir bozukluk olduğunu ancak olguların büyük bir bölümün kolaylıkla tedavi edildiğinin altını çizen Einci, "DEHB günümüzde başarı ile tedavi ettiğimiz bir bozukluktur. Tanı ve etkin tedavi için çocuk ruh sağlığı uzmanı hekimlere başvurulması gerekmektedir. Tedavide başarı oranı yüzde 90'un üzerindedir. Tedavide ailenin bilgilendirilmesi, ödül-ceza yöntemlerinin anlatılması, öğretmenle işbirliği ve ilaç tedavisi yer almaktadır. Bu arada önemle vurgulamak isterim ki çocuk ruh sağlığı uzmanı hekimlerin denetimde ve kontrolünde olduğu sürece çocuklarda ilaç tedavilerini güvenle ve büyük bir etkinlikle kullanmaktayız. Tedavilerimiz ile çocuğun okul başarısı belirgin olarak artmakta ve çocuğun özgüveni, arkadaş ve aile ilişkileri düzelmektedir." ifadelerini kullandı. (Cihan Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aile Sağlığı Haberleri